Slimme software, robots en bruine gaasvlieg eyecatchers Greentech

De meeste deelnemers en bezoekers van Greentech 2022 zijn het erover eens: de internationale tuinbouwtechnologiebeurs barst deze editie van de veelbelovende innovaties. Van slimme software tot veelzijdige robots. Toch was de bruine gaasvlieg de grote winnaar.

Slimme+software%2C+robots+en+bruine+gaasvlieg+eyecatchers+Greentech
© Henk Bouwman

Micromus-System van Biobest heeft tijdens Greentech de Innovation Award gewonnen voor meest revolutionaire innovatie. Daarmee steekt de bruine gaasvlieg slimme softwaresystemen en veelzijdige robots de loef af. Micromus-System is de eerste commercieel gekweekte bruine gaasvlieg in Europa.

'Zowel de larven als de adulten zijn generalistische predatoren van alle algemeen voorkomende bladluissoorten', meldt Hanne Steel, product portfolio manager beneficials van Biobest. Dat is de Belgische specialist in biologische gewasbescherming en bestuiving.


Honderd bladluizen per dag

De vraatzuchtige adulten verorberen tot honderd bladluizen per dag, leven aanzienlijk langer dan andere commerciële bladluisbestrijders en werken binnen een breder temperatuurbereik, inclusief in koudere omstandigheden. 'Zet de bruine gaasvlieg tussen je gewas en ze beginnen meteen bladluizen op te eten', zegt Steel.

'Je hoeft als teler niet eerst te wachten tot ze eitjes hebben gelegd en zich voortplanten. Er is onmiddellijk actie en snel resultaat. Dat maakt de inzet van de bruine gaasvlieg in het complete managementprogramma van de teler geschikt om het bladluisprobleem aan te pakken. Een probleem, dat vaak complex is.'


Breed inzetbaar

Micromus-System is breed inzetbaar en kan worden uitgezet in beschermde gewassen, zoals groente, zachtfruit, medicinale cannabis en siergewassen. Biobest was ook genomineerd voor de Concept Award met de Trap-Eye, een systeem dat het monitoren van vangplaten met camera's volledig automatiseert.

Niet Trap-Eye, maar aardbeienplukrobot Berry won de prijs voor meest veelbelovende innovatie. Berry is ontwikkeld door de Duitse start-up Organifarms om de arbeidstekorten in de sector op te lossen en te besparen op hoge arbeidskosten.


Beeldherkenningssoftware

'Belangrijk onderdeel is onze beeldherkenningssoftware voor het detecteren van positie, rijpheid en kwaliteit van het fruit', licht Hannah Brown van Organifarms toe. 'Berry kan de exacte mate van rijpheid van elke vrucht detecteren, ze veilig oogsten en ze direct in bakjes plaatsen waar ze worden gewogen en klaar zijn voor verkoop.'

Niet alleen aardbeientelers kampen met personeelskrapte, over de hele linie ervaren akkerbouwers en tuinders problemen om voldoende personeel te krijgen, vooral in piekperioden. 'Robots kunnen bijdragen aan de oplossing', zegt Brown. Dat vergt vaak wel een investering. Berry kost naar schatting zo'n 100.000 euro als hij in het najaar op de markt komt. In augustus is hij in actie zien in de kas bij Delphy.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer