Europese Commissie: graanprijzen blijven hele jaar hoog
De Europese Commissie voorziet dat door de oorlog in Oekraïne de prijzen van granen het hele jaar hoog blijven. Over de betaalbaarheid ervan maakt zij zich zorgen.

De Oekraïnecrisis zet druk op de markt, maar heeft nauwelijks invloed op de verkrijgbaarheid van bijvoorbeeld tarwe in de Europese Unie (EU), schrijft de Europese Commissie in een deze week uitgebrachte marktbespiegeling naar aanleiding van de Russische invasie.
'De Europese Unie is in ruime mate zelfvoorzienend waardoor de aanvoer op de markten is verzekerd', stelt de Europese Commissie. Daarin brengen de miljoenen mensen die uit Oekraïne naar Europa vluchten geen verandering.
Grote areaal
Brussel voorspelt dat, bij normale weersomstandigheden, de Europese oogst van granen dit jaar ruim uitvalt. Dit is onder andere te danken aan een groter areaal.
De graanoogst is dit jaar naar verwachting 298 miljoen ton. In het afgelopen jaar verbouwden Europese boeren 292 miljoen ton.
Krimpende vraag
De Europese Commissie: 'Samen met een krimpende vraag vanuit de voerindustrie door een kleinere varkensvleesproductie en een terughoudend gebruik voor de productie van biobrandstoffen helpt dit om de invloeden van het wegvallen van de Oekraïense graanexport op te vangen.'
De Europese Commissie denkt zelfs dat de EU in staat is om meer graan te exporteren. Daarbij noemt zij een toenamepercentage van 40, waarmee de totale uitvoer in het seizoen 2022-2023 op 41,4 miljoen ton zou komen.
Energierekening
Kopzorgen heeft de Europese Commissie wel over het hoge prijsniveau van grondstoffen. 'Deze situatie roept vragen op over het vermogen van boeren en tuinders om meststoffen en voer te kopen en hun energierekening te betalen', staat in de marktbespiegeling. Om die reden heeft Brussel al een steunpakket van 500 miljoen euro in het leven geroepen.
Onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) heeft aan het licht gebracht dat akkerbouwers worden geconfronteerd met hogere bewerkingskosten. Ze betalen meer voor de bewaring en verwerking van hun producten en prijzen voor kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen zijn gestegen.
Glastuinbouw
De onderzoekers hebben berekend dat de glastuinbouw, bij gelijkblijvend verbruik, dit jaar zo'n 1 miljard euro meer kwijt is aan energie. Daarnaast zijn de prijzen voor sierteeltproducten sinds het uitbreken van de oorlog ingezakt.
De WUR wijst er verder op dat energie, na het uitgangsmateriaal en arbeid, de derde grote kostenpost is in de paddenstoelensector.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kverneland Ploeg 150B (LH) #24133
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (MM) #691679
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt Lotus 1250T schudder
2024, P.O.A.
-
Challenger Tractor MT765 (SO) #691780
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag14° / 3°10 %