Varkensprijs op korte termijn boven 2 euro
De prijs van vleesvarkens zou binnen enkele weken weleens boven de 2 euro per kilo kunnen liggen. De opbrengsten nu liggen bij 1,74 euro (DCA) nog altijd onder de kostprijs. Willen retail en horeca in de zomer over varkensvlees beschikken, dan moet de prijs op korte termijn verder omhoog.
Dat zegt varkenseconoom Robert Hoste van Wageningen Economic Research. Hij noemt de kostendekking 'echt onvoldoende'. 'Zeugenhouders hebben maanden op een houtje gebeten. Wil je voorkomen dat zij omvallen, dan moet de biggenprijs omhoog. En willen afnemers niet krap komen te zitten, dan moeten zij ook met geld over de brug komen.'
Maandag maakte Vion bekend in het vervolg voor Nederland een notering te willen afgeven die minder de Duitse volgt. Als reden voert de slachterij aan dat de recente prijsstijging (plus 22 cent naar 1,82 euro) in Nederland fors hoger is dan die van bijvoorbeeld Denemarken (+5,3 cent) en Spanje (+7,4 cent). Waarbij de Spaanse prijzen hoger liggen dan die in Nederland.
Geen afspiegeling
Hoste snapt de beweegreden van Vion. Afrikaanse Varkenspest zal nog lang een stempel drukken op de Duitse varkenshouderij, terwijl de Duitse retail steeds meer focust op 5D. 'Geef je een notering af, dan moet dat een afspiegeling zijn van de prijs waarvoor de slachterij het vlees weer verkoopt. En dat is nu niet het geval.'
Inmiddels echter roeren zich ook Spaanse varkenshouders en roepen om Duitse prijzen om de extra kosten voor onder andere voer te kunnen betalen. Terwijl het tekort aan slachtvarkens in Duitsland zorgt voor een zuigende werking.
Dilemma
Het krappe aanbod dwingt Duitse slachterijen tot het betalen van varkensprijzen die zij met de verkoop van het vlees niet terugverdienen. Slachterij Tönnies verstuurde deze week een brandbrief aan de retail met de vraag om een crisistoeslag van 35 cent per kilo. Ook Vion stelde met ingang van deze week een crisistoeslag in (5,2 cent).
'Dat zal nog omhoog moeten om hogere prijzen uit te kunnen betalen en zo de fors gestegen kosten voor de varkenshouders te dekken', geeft Peter van Balkom van Connecting Agri & Food aan. 'Vanuit de retail, slachterij of handel moet er geld bij. Dat wordt nog een hele uitdaging. Het gaat knellen in de keten.'
Mondiale stijging
Hoste signaleert dat de vraag naar varkensvlees mondiaal weer toeneemt. China meldt in de varkenssector al de eerste faillissementen.
Weliswaar zitten West-Europese varkenshouders ook met hoge voerprijzen door de oorlog in de Oekraïne, hun voederconversie is nog altijd gunstiger dan op veel andere plaatsen in de wereld.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Claas Schudder Volto #558277
Gebruikt, € 5.000
-
New Holland T7.190 PowerCommand
2019, P.O.A.
-
Kuhn GF 8703
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Hibiscus 915CD vario
2018, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %