Eerste Kamer steunt aanpassingen fosfaatrechtenstelsel
Een wetsvoorstel om het fosfaatrechtenstelsel aan te passen kreeg dinsdagavond steun van de Eerste Kamer. Met het wetsvoorstel kan jaarlijks 100 kilo fosfaatrechten worden geleased zonder afroming. Volgens minister Henk Staghouwer van LNV gaat het vooral om een verduidelijking. Zo wordt duidelijker voor welk jongvee fosfaatrechten nodig zijn.
De fracties van CDA, VVD, Fractie-Nanninga, ChristenUnie, Fractie-Otten, PVV, 50Plus en SGP stemden voor de wijzigingen. Die van D66 GroenLinks, PvdA, SP en Forum voor Democratie stemden tegen. De fracties van Partij voor de Dieren en de Onafhankelijke Senaatsfractie waren niet bij de stemmingen aanwezig.
Het vrijstellen van afroming bij de lease van een beperkt aantal kilo's fosfaatrechten is bedoeld voor melkveehouders die aan het einde van het jaar een hogere melkproductie realiseren dan voorspeld, met een hogere fosfaatexcretie tot gevolg. Met de leaseconstructie kunnen ze 100 kilo fosfaatrechten bijleasen, zonder dat hier gelijk op wordt afgeroomd.
De fosfaatexcretie is afhankelijk van de melkproductie. Iedere 250 kilo melk meer is grofweg 0,7 kilo fosfaatuitscheiding per koe extra. Mocht de melkproductie van de koeien dusdanig hoger uitvallen dat het bedrijf in een hogere excretieklasse uitkomt, dan is per koe 0,7 kilo extra nodig. Bij honderd koeien gaat het dan om 70 kilo fosfaatrechten.
Verder wordt met het wetsvoorstel verduidelijkt voor welk jongvee fosfaatrechten nodig zijn. Om te voorkomen dat jongvee voor de melkveehouderij via de vleesveehouderij buiten het fosfaatrechtenstelsel wordt gehouden, is ervoor gekozen een deel van het jongvee voor de vleesveehouderij wel onder het fosfaatrechtenstelsel te laten vallen.
Uitzondering jongvee wettelijk vastgelegd
Zo wordt met het voorstel de bestaande uitzondering voor jongvee voor de zoogkoeienhouderij wettelijk vastgelegd. Overigens moeten de voorwaarden waaronder deze uitzondering van toepassing is nog bij ministeriële regeling worden vastgelegd.
Het voorstel kent ook een delegatiegrondslag voor de optie 'renovatielease'. Deze optie heeft betrekking op melkveebedrijven die hun stallen willen moderniseren en verduurzamen. Of ondernemers die hun nabij een Natura 2000-gebied gelegen melkveebedrijf willen verplaatsen en daarbij tijdelijk hun melkvee, tezamen met het fosfaatrecht, bij een ander bedrijf willen onderbrengen. Deze delegatiegrondslag moet nog worden uitgewerkt middels een algemene maatregel van bestuur.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 7430 PREMIUM (LH) #376725
Gebruikt, P.O.A.
-
KUHN GF8501T SCHUDDER
Gebruikt, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
New Holland T5.120 AutoCommand
2020, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %