Flinke kostenbesparing voor fruitteler met precisietechnieken
De inzet van precisiefruitteelt op het spuitsysteem van fruitteler en Delphy-adviseur René Bal leverde na een scenarioberekening 3.400 euro per hectare op. Dat laat spuitmachinefabrikant Munckhof weten.
Bal deed samen met andere fruittelers mee aan een onderzoek naar het verbeteren van de bloesemoverdracht bij fruitbomen van onder meer Wageningen University & Research, Aurea Imaging, Munckhof Fruit Tech Innovators, Agromanager en Delphy.
De fruitteler bespaarde met de proef op arbeidskosten door gericht op de volle bloesem van de bomen te spuiten. Ook spaarde hij een beurtjaar bij bomen met het middel ammoniumthiosulfaat (ATS) en stimuleerde hij de vruchtzetting met een groeiregulator. Verder waren volgens Munckhof de opbrengsten 10 procent hoger en waren de kwaliteit en uniformiteit van het fruit gelijkmatiger met minder arbeidsinput.
Teelt optimaliseren
Precisiefruitteelt is een nieuwe toepassing waarmee fruittelers hun teelt kunnen optimaliseren door tot op het niveau van elke boom hun spuitstrategie te bepalen en automatisch laten uitvoeren. Daarmee kunnen ze besparen op het gebruik van spuitmiddelen en arbeidskosten voor het uitdunnen.
Bal teelt in het Zeeuwse Kwadendamme Elstar-appels en Conference-peren op 19 hectare. Hij maakte in het onderzoek gebruik van de nieuwe precisiefruitteelttechniek om de vruchtdracht van zijn bomen te optimaliseren. Daarvoor liet hij eerst een bloesemdetectie uitvoeren met droneopnames van Aurea Imaging. Het technologiebedrijf levert nauwkeurige bloesemkaarten waarbij op rij en boomniveau de variatie in bloemclusters is te zien.
Behoefte per boom
In de kaarten is de behoefte van elke boom goed af te lezen. Bomen met relatief weinig knopvorming behandelde Bal met een groeiregulator om extra vruchtzetting te stimuleren. Bomen met veel bloemclusters behandelde de teler met een dunningsmiddel. Met droneopnames maakte Bal samen met Delphy-collega's een nauwkeurige taakkaart met voor elke boom de juiste spuitstrategie.
Daarna zette Aureau Imaging de beeldkaarten om naar een digitale taakkaart die in het spuitsysteem van Munckhof werd ingevoerd. De spuit voerde vervolgens automatisch de spuitstrategie voor elke boom uit. De machine maakt gebruik van Isobus Plug & Play communicatietechniek, waardoor de spuit kan communiceren met displays en gps-systemen van alle grote merken.
Overigens haalden andere fruittelers die meededen aan het onderzoek vergelijkbare resultaten. Komend jaar wil Bal zijn methode voor precisiefruitteelt ook inzetten voor de wortelsnoei.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 716 Vario
2001, P.O.A.
-
781
Gebruikt, € 4.000
-
Lely Splendimo 320FC
2018, P.O.A.
-
T7.315 Heavy Duty New Generation PLM12
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %