EU-voorzitter Frankrijk: toelating alternatieve middelen te traag
De huidige Franse EU-voorzitter Julien Denormandie erkent dat alternatieve gewasbeschermingsmiddelen veel te traag op de markt komen. De landbouwminister van Frankrijk antwoordde dat op een vraag van de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP).
Denormandie gaf in de Agri-landbouwcommissie van het Europees Parlement een uitgebreide lezing over zijn EU-plannen voor het komende halfjaar. Ruissen wees de Franse minister op een gebrekkige capaciteit bij veel Europese landen om vervangende middelen te kunnen beoordelen.
'Ik spreek veel agrarisch ondernemers die met de handen in het haar zitten omdat het ene na het andere gewasbeschermingsmiddel niet meer in de landbouw wordt toegelaten', zei Bert-Jan Ruissen. De Europese Unie (EU) werkt bovendien met de Green Deal en de van-boer-tot-bordstrategie aan verdere vermindering van het gebruik van pesticiden.
Dat betekent dat plantenziekten vaker misoogsten kunnen veroorzaken. De SGP-politicus vindt daarom dat het wegvallen van chemische middelen hand in hand moet gaan met de toelating van vervangende middelen. 'Bent u bereid een snellere toelating op de agenda te zetten?', vroeg Ruissen daarom direct aan Denormandie.
Goedkeuring
De Franse minister antwoordde uitvoerig dat Ruissen 'honderd procent gelijk heeft dat de toelating veel te traag gaat'. Hij legde de oorzaak deels bij het meerjarige wetenschappelijke onderzoek van nieuwe middelen, maar ook bij de goedkeuringsprocedure. 'We zien bij sommige landen dat de goedkeuring soms langer duurt dan het voorafgaande wetenschappelijke onderzoek. Dat is een probleem. Dat onderzoek kunnen we niet echt versnellen. Maar dat goedkeuring drie of vier jaar duurt, is veel te lang.'
Julien Denormandie erkende dat dit probleem nu te weinig aandacht krijgt in de Europese politiek. Hij zei dat hij dit 'interessante punt' zou meenemen in zijn EU-voorzitterschap.
De Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) waarin de Europese regelgeving voor gewasbescherming wordt besproken, heeft op 27 en 28 januari een overleg. Daarbij staat de toelating van diverse middelen op de agenda. Het gaat onder meer om het insecticide Sulfoxaflor. De Europese Commissie stelt voor de goedkeuring van dit middel te beperken tot kastoepassingen, vanwege mogelijke chronische risico's voor hommels en solitaire bijen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
-
Evers FOREST XL 9-310-2 R62
Nieuw, € 11.750
-
Lely Splendimo 320MC
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z515E (WD) #29501
Gebruikt, € 7.123
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %