Agri-top: 'EU kan en mag geen subsidie geven aan varkenshouderij'
De Europese Unie (EU) beschikt niet over procedurele, juridische of financiële mogelijkheden om de varkenssector gericht te ondersteunen. Bovendien heeft de slechte marktpositie niet zozeer een agrarische oorzaak, maar een financieel-economische. Dat zegt adjunct directeur-generaal Michael Scannell van het Agri-commissariaat in Brussel.
De ambtelijke top van EU-LNV gaf dinsdag in de landbouwcommissie van het Europees Parlement een toelichting op de marktsituatie in de varkensmarkt. Veel Europese landen dringen al maanden aan op EU-steun om hun kleine en middelgrote varkensfokkers te hulp te schieten.
De Agri-dienstleiding zegt dat de meeste financiële problemen in de varkenssector worden veroorzaakt door corona (ziek personeel, minder slachtcapaciteit, minder horecaomzet) en inflatie en economie (hogere brandstofprijzen, duurder diervoeder). Die oorzaken hebben geen agrarische maar een economische oorsprong, en de gevolgen ervan horen vooral op het bordje van Economische Zaken of de staatshoofden, zo zegt de Agri-top.
Daarnaast is voor een aantal EU-landen de export naar de grote afzetmarkt China weggevallen door uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) in hun land. Maar dat geldt niet voor andere EU-landen die nog AVP-vrij zijn, die exporteren nog wel naar China.
Geen financiële steun aan deel van de sector
De Europese Commissie wijst erop dat EU-maatregelen altijd moeten gelden voor iedereen, gelijke monniken, gelijke kappen. De EU mag geen financiële steun geven aan een paar (kleine) varkenshouderijen in een paar EU-landen. De Agri-top benadrukt bovendien dat 75 procent van de varkensmarkt in handen is van 2 procent van de grote vleesconcerns. Die kunnen volgens hen de huidige hoge kosten nog wel ophoesten.
De varkenshouderij in de EU kent een jaaromzet van ongeveer 40 miljard. De EU heeft een noodfonds van 450 miljoen. Dat is 1 procent, het effect van een of andere noodsubsidie zal in amper een dag verdampt zijn, stelt Scannell.
In tegenstelling tot het landbouwbeleid heeft Brussel geen directe lijntjes met de individuele (varkens)bedrijven en zijn er geen overleglijntjes met de EU. De varkenssector wil juist zo min mogelijk met Brussel te maken hebben. EU-landen zelf mogen wel tijdelijke financiële steun geven aan sommige varkensbedrijven. Dat doen op dit moment negen EU-landen, in allerlei verschillende vormen.
Opslag varkensvlees in koelhuizen
De enige technische mogelijkheid die de Europese Commissie ziet, is de tijdelijke opslag van varkensvlees in koelhuizen. Door een deel van het aanbod uit de markt te nemen, zouden de prijzen theoretisch gezien moeten gaan stijgen. Maar volgens de EU-technocraten ziet de varkenssector daar niet zoveel in, omdat het hooguit een uitsteleffect heeft. Dat vlees komt uiteindelijk toch weer op de markt.
EU-commissaris Janus Wojciechowski wil daarom tot nu toe niet ingrijpen. Hij blijft ervan overtuigd dat de sector zelf een uitweg zal vinden. Hij heeft vorige week beloofd uiterlijk eind januari met een catalogus van mogelijke maatregelen te komen. Hij sluit wel uit dat er met extra Europese subsidies wordt ingegrepen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T5050
2008, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27086
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga PARK 500
Nieuw, P.O.A.
-
Farmtrac Tractor, compact Overig (HG) #39432
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %