Overijsselse boeren zoeken toekomst nabij Natura 2000-gebieden

De drie agrarische collectieven in Overijssel voeren gezamenlijk de pilot 'Boeren binnen en nabij Natura 2000-gebieden in Overijssel' uit. Het doel is om in 2022 en 2023 te zoeken naar kansen voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering voor agrarische bedrijven, passend bij de doelen voor Natura 2000-gebieden.

Overijsselse+boeren+zoeken+toekomst+nabij+Natura+2000%2Dgebieden
© Ruud Ploeg

Het uitgangspunt is dat boeren en riettelers die meewerken aan het behalen van de Natura 2000-doelen in de toekomst een reële vergoeding krijgen. Eentje die recht doet aan de inspanningen en de beperkingen waar ze mee te maken krijgen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar vergoedingen vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Voor de uitvoering van de pilot zijn drie Natura 2000-gebieden geselecteerd, één gebied binnen elk werkgebied van de drie collectieven. Hierbij gaat het in Noordwest Overijssel om de Natura 2000-gebieden De Wieden en Weerribben, in Midden Overijssel om De Borkeld en in Noordoost Twente om Springendal & Dal van de Mosbeek. Boeren en, in het geval van De Wieden en Weerribben, riettelers gaan samen met de collectieven en deskundigen nadenken over toekomstbestendig ondernemen.


Regie bij boeren

Tijdens de pilot worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd met boeren en riettelers. De ondernemers gaan daar met elkaar in gesprek. Waar nodig worden specialisten ingeschakeld die de ondernemers weten te prikkelen en vragen kunnen beantwoorden. De boeren hebben hierbij de regie in handen, zij bepalen waar ze al dan niet behoefte aan hebben. Dit proces is bedoeld om te komen tot de volgende stap: het opstellen van bedrijfsplannen met maatregelen die passen bij de betreffende bedrijven.

In dit plan worden de mogelijkheden geschetst voor het toekomstbestendig boeren in en nabij het betreffende Natura 2000-gebied. Het gaat daarbij om een doorgerekend bedrijfsplan dat recht doet aan de ambities van de ondernemer en bijdraagt aan het behalen van de doelen voor de Natura 2000-gebieden.

Onderdeel van het bedrijfsplan kan zijn dat boeren veldmaatregelen nemen die bijdragen aan het behalen van de doelen van de Natura 2000-gebieden en daarvoor een vergoeding ontvangen. Binnen de pilot krijgen enkele boeren de mogelijkheid deze veldmaatregelen tegen vergoeding in de praktijk te testen. De veldmaatregelen worden in de bijeenkomsten en individuele gesprekken met boeren uitgedacht en kunnen als voorbeeld en inspiratie dienen voor anderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer