Capaciteitstekort elektriciteitsnet speelt tuinders West Betuwe langer parten
Tuinders en andere ondernemers in gemeente West-Betuwe hebben langer te kampen met het capaciteitsprobleem op het elektriciteitsnet. Dat betekent dat zij voorlopig niet kunnen uitbreiden of nieuwe bedrijven starten.
Oorzaak is een door de gemeenteraad afgekeurd bestemmingsplan voor uitbreiding van het huidige elektriciteitsstation. Netbeheerder Liander stelt dat de eerder beloofde oplostermijn van 2023 daardoor niet gehaald kan worden. Het probleem speelt al sinds mei 2019.
In gemeente West-Betuwe blijkt de ruimtelijke inpassing van een nieuw elektriciteitsstation een uitdaging, schrijft Liander in een toelichting op het afgekeurde bestemmingsplan. De ruimte die voor het elektriciteitsstation nodig is, beslaat ongeveer een derde van een voetbalveld.
Verdubbeling van vermogen
De regio heeft al enkele jaren te maken met een sterk groeiende vraag naar elektriciteit, waardoor het elektriciteitsnet de maximale capaciteit heeft bereikt. Een uitbreiding van het elektriciteitsnet is hier noodzakelijk om niet alleen de uitbreidingsplannen van bedrijven en tuinders mogelijk te maken. Dat geldt de komende jaren ook voor geplande woningbouw en de daarbij horende faciliteiten als scholen, sporthallen en supermarkten. Het nieuwe station zorgt voor een ruime verdubbeling van het vermogen.
Liander heeft een studie gedaan naar de mogelijkheden om het elektriciteitsnet in gemeente West-Betuwe te versterken. Daarbij is onderzocht waar de netverversterking het beste kan plaatsvinden. Hierbij is gekeken of de locatie bij het huidige elektriciteitsstation geschikt is, maar is ook bekeken wat de mogelijkheden zijn om een nieuw station elders te realiseren. Uit de studie is naar voren gekomen dat een uitbreiding direct grenzend aan het bestaande elektriciteitsstation de beste oplossing is.
Meer kosten en tijd kwijt
Als Liander moet uitwijken naar een andere nieuwbouwlocatie, moet de netbeheerder samen met de gemeente helemaal opnieuw beginnen met planvorming voor uitbreiding van het elektriciteitsnet in deze regio. Dat betekent niet alleen meer kosten, maar ook dat de oplostermijn minimaal drie jaar opschuift naar 2026. Alleen de bouw van een elektriciteitsstation neemt al 1,5 tot twee jaar in beslag. Daarnaast is Liander veel tijd kwijt aan het doorlopen van ruimtelijke procedures.
Een enorme tegenvaller voor doorgroeimogelijkheden van de regio, aldus Liander. Bedrijven, tuinders en woningbouw moeten daardoor nog langer wachten tot ze toegang krijgen tot extra of nieuwe transportcapaciteit. 'De glastuinbouw is volop bezig met innovaties ten behoeve van nieuwe teelttechnieken en verduurzaming. Door de huidige beperking op het elektriciteitsnetwerk wordt deze ontwikkeling volledig tot stilstand gebracht', meldt Nieki van der Burg van Van der Burg Paprika's in Est.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Yanmar 424 compact traktor
2021, P.O.A.
-
New Holland T5050
2008, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Massey Ferguson MF 6713-S D6 EF
2017, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %