Raad van State akkoord met verbod geitenhouderijen Hogeland
Gemeenten mogen op grond van het voorzorgsbeginsel de uitbreiding van geitenhouderijen in principe verbieden. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist in een zaak over de uitbreiding van geitenhouderij Wadd'n Geit in het Groningse Rottum.
Gemeente Het Hogeland stelde een bestemmingsplan vast waarbij nieuwvestiging en uitbreiding van geitenhouderijen binnen de gemeentegrenzen niet langer is toegestaan. Van dit verbod kan alleen worden afgeweken als uit onderzoek voldoende blijkt dat gezondheidsrisico's zijn uit te sluiten voor de omwonenden.
Wadd'Geit vocht dit bestemmingsplan aan bij de Raad van State, omdat daarmee een geplande uitbreiding van het bedrijf wordt geblokkeerd. Volgens de raad is die blokkade in dit geval terecht.
Het bedrijf zal nu met een onderzoek moeten aantonen dat omwonenden geen gevaar lopen door de uitbreiding. Dat is volgens de bedrijfsleider een zware bewijslast. Maar de raad vindt dat de gemeente Het Hogeland in dit geval terecht zware eisen stelt.
Ongecontroleerde groei
Onderzoek van het RIVM rondom geitenhouderijen heeft uitgewezen dat mensen die in de buurt wonen van deze bedrijven een grotere kans hebben op een longontsteking. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak precies is en daarom is verder onderzoek noodzakelijk. Maar dat er een verband is, is wel zeker. Gemeente Het Hogeland heeft uit voorzorg het plan vastgesteld om een ongecontroleerde groei van geitenhouderijen tegen te gaan, om eventuele gezondheidsrisico's te voorkomen.
Wadd'n Geit betoogde dat de gemeente niet uit voorzorg mocht besluiten om de uitbreiding en nieuwvestiging van geitenhouderijen te blokkeren, zolang er onduidelijkheid is over de oorzaken van de toename van longontstekingen in de omgeving van geitenhouderijen. Aan het RIVM-onderzoek zou te veel waarde zijn gehecht.
Blokkades gemeenten
De Raad van State erkent dat het onderzoek geen harde wetenschappelijke gegevens bevat. Maar dat betekent volgens de raad nog niet dat gemeenten op grond van die rapporten geen blokkades mogen leggen. Ze hebben beleidsvrijheid en moeten belangen afwegen. 'Gemeenten mogen besluiten om uit voorzorg bepaalde ontwikkelingen niet toe te staan. Het algemene betoog dat de gemeente niet op basis van het voorzorgsprincipe de ontwikkeling van geitenhouderijen heeft mogen beperken, slaagt in ieder geval niet', aldus de Raad van State.
Volgens de raad heeft gemeente Het Hogeland ook terecht als voorwaarde gesteld dat bij uitbreiding in principe een GGD-advies vereist is. Wadd'n Geit kan dus pas na een positief GGD-advies en nader onderzoek in aanmerking komen voor een uitbreiding.
Dinsdag was er bij Raad een zitting over een soortgelijke zaak van een geitenhouder in Abcoude. De rechter in die zaak oordeelde dat het RIVM meer onderzoek zou moeten doen naar de gezondsheideffecten van geitenhouderijen op de omgeving. Uit de uitspraak van woensdag valt te concluderen dat ook in die zaak het voorzorgsbeginsel leidend is.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z315E (WD) #28857
Gebruikt, P.O.A.
-
Jonsered FR 2213 MA
2020, P.O.A.
-
Pottinger Ploeg Servo 45 M Plus (5) 46 Wc (BV) #26178
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Volto 1050 T
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %