Adviseur Kasper Bekker: 'Economie varkensmarkt verstoord'
In periodes met lage biggenprijzen en hoge voerkosten reageren vleesvarkenshouders door de dieren lichter af te leveren. Onder de huidige marktomstandigheden lopen de gemiddelde slachtgewichten juist weer op. 'De economie in de vleesvarkenshouderij is verstoord', concludeert Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij.
'Als vleesvarkenshouders voor een afleverconcept hebben gekozen, hebben ze weinig invloed op de opbrengstprijs per kilo vlees en de vaste kosten', zegt de adviseur. 'Om de voerwinst op hun bedrijf te optimaliseren, reageren ze op prijsveranderingen van de belangrijkste kostenposten voer en biggen.' Op dit moment zijn biggen goedkoop en het voer duur, waardoor vleesvarkens lichter afleveren en meer ronden per jaar draaien bedrijfseconomisch aantrekkelijk is, stelt Bekker. 'Toch zie ik die ontwikkeling niet.'
Vorig jaar werd de vleesmarkt verstoord door corona en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in Duitsland. Daardoor liepen slachtgewichten op. Desondanks ligt het gemiddelde slachtgewicht van Nederlandse vleesvarkens tot en met week 41 iets boven dat van 2020, respectievelijk 99,8 en 99,6 kilo.
Daarbij komt dat afgelopen zes weken gemiddeld iets boven de 300.000 varkens per week zijn geslacht, terwijl dat getal in dezelfde periode van 2020 ruim 13.500 vleesvarkens hoger uitkwam. Dit blijkt uit cijfers van Nederlandse varkensslachterijen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wekelijks publiceert.
Slachterij trapt op rem
'Dus ook al zouden varkenshouders vanwege de economie in de vleesvarkenshouderij lichter willen afleveren om hun voerwinst te optimaliseren, slachterijen trappen op de rem', constateert Bekker. 'Door de problemen op de afzetmarkt verhogen ze hun slachtcapaciteit niet zoals ze onder normale omstandigheden zouden doen. Omdat in de richting van de slachtmaand het aanbod aan vleesvarkens traditioneel oploopt, verwacht ik dat dit effect nog wel even zal aanhouden.'
Toch kunnen vleesvarkenshouders ook nu inspelen op de gekelderde biggenprijzen, de historisch hoge voerprijzen en de onder druk staande opbrengstprijzen. Om een hogere voerwinst te behalen, kunnen ze volgens Bekker sturen op het verlagen van de voerpakketprijs.
'De varkens mogen best wat groei inleveren en een iets hogere voerconversie hebben als de voerkosten per kilo groei lager worden. Blijf je in hetzelfde ritme biggen aankopen, dan zakt het gemiddelde aflevergewicht van slachtrijpe varkens ook', legt Bekker uit.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MG) #31195
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 8702T
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2008, € 23.500
-
Valtra T234A
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %