Nog voor 125.000 landbouwvoertuigen registratie nodig
De Dienst Wegverkeer (RDW) maakt zich zorgen over het grote aantal (land)bouwvoertuigen dat nog voor 1 januari 2022 moet worden geregistreerd. In totaal gaat het nog om 250.000 voertuigen.
Het gaat zowel om bedrijven als particulieren die deze voertuigen nog moeten registeren. Na 1 januari 2022 mogen ze anders de weg niet meer op. Op dit moment is de helft van de verwachte 550.000 voertuigen geregistreerd. Het uitstellen van registratie tot het laatste moment kan volgens RDW tot gevolg hebben dat de registratie niet voor 1 januari is afgerond omdat de wachttijden bij de RDW waarschijnlijk zullen oplopen.
Het aantal registraties neemt de laatste weken wel toe, ziet RDW. 'Maar nog onvoldoende om erop te vertrouwen dat alle voertuigen voor 1 januari 2022 zijn geregistreerd', meldt de dienst. 'In juli, augustus en september zijn in totaal bijna 125.000 registraties voor land- en bosbouwtrekkers, rijdende werktuigen en getrokken materieel aangevraagd. In de laatste elf weken moeten nog ruim 250.000 voertuigen worden geregistreerd', staat in een verklaring.
Voertuiggegevens
Registreren kan tot en met 31 december online en is volgens RDW 'zo geregeld' als vooraf de benodigde voertuiggegevens zijn verzameld. De kosten zijn 18 euro per registratie. Vanaf 1 januari 2022 is registratie nog wel mogelijk, maar is daarvoor een keuring op een van de keuringsstations van de RDW nodig. De kosten zijn dan minimaal 140 euro.
Vooral het aantal registraties van rijdende werktuigen loopt volgens de dienst flink achter. Eind september was nog geen 40 procent geregistreerd. Het gaat dan om voertuigen zoals graafmachines, wielladers, veegwagens, heftrucks, terminaltrekkers en brede grasmaaiers, maar ook toeristische wegtreintjes en omgekeurde voertuigen.
Minitrekkers
De registratie van land- en bosbouwtrekkers loopt iets beter. In totaal zijn er in het afgelopen kwartaal 57.951 geregistreerd. Daarmee kwam deze voertuigcategorie uit op 58 procent van het verwachte aantal registraties. Ook minitrekkers moeten worden geregistreerd.
Van land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken zijn er in het derde kwartaal 43.836 geregistreerd, dat is een toename van 25 procent. Daarmee komt deze categorie op 56 procent van het verwachte totaal. Alleen met getrokken materieel dat is geregistreerd en een gele kentekenplaat heeft, mag je maximaal 40 kilometer per uur rijden. Zonder registratie van aanhangwagens is de maximumsnelheid van de combinatie 25 kilometer per uur.
Niet alle landbouwaanhangwagens komen daar overigens voor in aanmerking. Veel wagens hebben een maximum constructiesnelheid van 25 kilometer per uur. Zulke wagens mogen alleen een witte plaat hebben en maximaal 25 kilometer per uur rijden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH PUMA 185 CVX STAGE V
2022, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (HA) #28791
Gebruikt, € 15.950
-
Z665 Hydro
Gebruikt, € 2.000
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %