LTO Noord eist harde garanties zoetwatercapaciteit
LTO Noord start een lobby voor bindende afspraken voor het IJsselmeer, Markermeer en IJmeer als zoetwaterbuffer. Volgens de landbouworganisatie staat die functie steeds meer onder druk door andere ruimtelijke opgaven.
De landbouw weet zich gesteund door oud-heemraad en -wethouder Piet Zwaan. Hij bespeurt een gebrek aan maatschappelijke urgentie rondom de bescherming van de zoetwaterbuffer. 'De droogte in 2018 liet zien welke cruciale rol dit grootste zoetwaterbekken van Europa speelt en dat er grenzen zitten aan de beschikbaarheid van water.'
LTO Noord besprak de zoetwatervoorziening woensdag met de leden. Veel groente- en bollentelers zijn in het voorjaar afhankelijk van de beschikbaarheid van zoetwater voor hun gewassen. 'In 2018 had het weinig gescheeld of er mocht niet meer worden beregend', stelt LTO-bestuurder Trude Buysman.
Catastrofale afloop
'Dat had catastrofaal kunnen aflopen voor de bloemkool- en broccolitelers die toen volop aan het planten waren. Zonder voldoende water sterven de jonge planten af', vervolgt Buysman.
Rijkswaterstaat bepaalt met de Agenda IJsselmeergebied 2050 de beleidskoers voor de toekomst. Daarbij zijn ook andere overheden en maatschappelijke organisaties betrokken. Buysman: 'Wij zijn slechts een van de zestig partijen, vandaar onze lobby. Daarom willen we ook andere instanties laten inzien wat de gevolgen zijn als er verder aan de zoetwaterbuffer wordt getornd. We hopen zo een breed krachtenveld te mobiliseren.'
Zwaan wijst op de natuurplannen in het Markermeer die zo'n 1.300 hectare omvatten, met een beoogde groei van van 10.000 hectare. 'De buffer betreft de bovenste 40 tot 50 centimeter van het wateroppervlak. Met zo'n natuurgebied wordt daaruit een grote hap genomen. Dat geldt ook voor de plannen om zonnepanelen te plaatsen op eilanden in het noordwesten van het IJsselmeer', aldus de oud-heemraad.
In stand houden buffer urgent
LTO Noord wil harde garanties dat de bruikbare zoetwatercapaciteit in het IJsselmeer, Markermeer en IJmeer op peil blijft. Ze krijgt bijval van Zwaan: 'Er komt al steeds minder smeltwater via de rivieren ons land binnen. Dat maakt het in stand houden van de bestaande buffer nog urgenter. Met de droogte in 2018 werd het water in de rivieren bijvoorbeeld al omgeleid om elders andere functies te bedienen, bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening in de steden.'
Ook bij het waterschap is er herhaaldelijk op aangedrongen meer aandacht voor de problematiek te vragen. 'Punt is dat Rijkswaterstaat aan zet is' besluit Buysman.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Silo Profi L2 Profimatic
1999, € 14.500
-
Ford Tractor 4000 (MD) #30997
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7722-S
2019, € 87.500
-
Iseki TU155F
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %