Europa wil wereldleider zijn op klimaatgebied
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Unie (EU) vindt dat Europa minder afhankelijk moet zijn van derde landen. Dat meldt ze in haar Staat van de Europese Unie, een soort EU-troonrede . Ze denkt daarbij aan de Europese productie van medicijnen en chips, maar ook een Europees leger. Landbouw of voedsel noemde ze in deze speech niet.
Von der Leyen wil inzetten op investeringen in de technologische soevereiniteit van Europa. 'Het doel is gezamenlijk een geavanceerd Europees ecosysteem voor chips tot stand te brengen, dat ook de productie omvat. Dat moet onze voorzieningszekerheid waarborgen en nieuwe markten voor baanbrekende Europese technologie ontwikkelen.' De EU-voorzitter maakt verder werk van de uitrol van glasvezel- en 5G-netwerken in heel Europa, ook op het platteland.
When it comes to climate change and the nature crisis, Europe can do a lot.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 15, 2021
And it will support others.
We are proud to announce today that the EU will double its external funding for biodiversity.#SOTEU pic.twitter.com/4csJu32jKB
Ook op het gebied van klimaat wil de voorzitter stappen zetten. Zij kondigde verleden jaar de reductiedoelstelling voor broeikasgassen van tenminste 55 procent aan. Sindsdien zijn van deze klimaatdoelstellingen wettelijke verplichtingen gemaakt. 'We laten de vervuiler betalen. We schakelen over op schone energie. We kiezen voor slimmere auto's en schonere vliegtuigen.'
Von der Leyen vindt dat Europa met de Verenigde Staten zich krachtig laten gelden als mondiale leiders op klimaatgebied. De Europese Commissie komt daarom met voorstellen om de armere landen financieel te helpen met de transitie naar een klimaatneutrale samenleving. Op het vlak van natuur en biodiversiteit kondigde Von der Leyen aan dat de EU haar externe financiering voor biodiversiteit zal verdubbelen, met name voor de kwetsbaarste landen.
Kritiek
Veel Europarlementariërs uitten kritiek op de speech van Von der Leyen. Zo vindt een aantal partijen dat de commissie met het plan voor een Europese defensiemacht aanstuurt op een federatie die boven de soevereine lidstaten gaat. Ook kreeg zij het verwijt de wereld te willen verbeteren met geld van de burgers uit de lidstaten.
De EU lijdt aan obesitas: het slokt alsmaar bevoegdheden en budgetten op en wordt logger.
— Bert-Jan Ruissen (@hjaruissen) September 15, 2021
Nu vraagt @vonderleyen van de Europese Commissie om meer bevoegdheden voor defensie, gezondheid, belasting, enz.
De EU moet op dieet! #SOTEU @SGPnieuws https://t.co/qc1votZDIU
Verder wezen enkele parlementariërs erop dat sommige lidstaten de benodigde investeringen niet kunnen doen, omdat ze met een begrotingstekort kampen. Burgers worstelen daarbij ook met de gestegen energieprijzen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Vicon Schudder FANEX 684 SCHUDDER (BS) #25945
Gebruikt, € 12.645
-
VTM GM1250-2/7 Mestvork
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 684 SCHUDDER (BS) #25944
Gebruikt, € 12.645
-
New Holland T5.140 Dynamic Command
2023, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %