EU: twaalf lidstaten negeren regels oneerlijke handelspraktijken
De Europese Commissie heeft twaalf lidstaten op de vingers getikt omdat zij de Europese richtlijn om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan nog niet hebben overgenomen.
De richtlijn is bedoeld om Europese boeren en tuinders en kleine en middelgrote leveranciers te beschermen tegen zestien oneerlijke handelspraktijken van grotere afnemers in de keten. De richtlijn heeft betrekking op landbouw- en voedingsproducten die in de toeleveringsketen worden verhandeld. En de richtlijn verbiedt voor het eerst op EU-niveau oneerlijke praktijken die eenzijdig door de ene handelspartner aan de andere worden opgelegd.
De deadline voor de omzetting van de richtlijn in nationale regels was 1 mei 2021. De commissie heeft Oostenrijk, België, Cyprus, Tsjechië, Estland, Frankrijk, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië en Spanje schriftelijk verzocht de maatregelen alsnog vast te stellen. De lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om te antwoorden.
Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Finland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Slowakije en Zweden hebben aan de commissie medegedeeld dat zij alle nodige maatregelen hebben genomen om de richtlijn om te zetten. Daarmee hebben zij de omzetting voltooid verklaard. Frankrijk en Estland hebben laten weten dat hun wetgeving de richtlijn slechts gedeeltelijk overneemt.
Versterken boerenpositie
Deze 'richtlijn oneerlijke handelspraktijken in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen' moet bijdragen aan het versterken van de positie van boeren in de voedselvoorzieningsketen. De zestien oneerlijke handelspraktijken die moeten worden verboden, zijn onder meer? late betalingen en lastminute-annuleringen van bestellingen voor bederfelijke voedingsproducten.
Verder is het eenzijdig of met terugwerkende kracht wijzigen van contracten niet toegestaan. Ook schrijft de richtlijn voor dat het verboden is de leverancier te betalen voor verspilde producten of schriftelijke contracten te weigeren.
Klachten indienen
Volgens de richtlijn hebben boeren en tuinders en kleine en middelgrote leveranciers, inclusief de organisaties die hen vertegenwoordigen, de mogelijkheid om klachten van hun kopers tegen dergelijke praktijken in te dienen. De lidstaten moeten aangewezen nationale autoriteiten instellen die de klachten behandelen. Vertrouwelijkheid wordt onder deze regels beschermd om mogelijke represailles van kopers te voorkomen.
De commissie heeft ook stappen ondernomen om de markttransparantie te vergroten en de samenwerking tussen producenten te bevorderen. Samen moeten deze maatregelen zorgen voor een meer evenwichtige, eerlijke en efficiënte toeleveringsketen in de agrovoedingssector.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6145R (MG) #31148
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 155 (SB) #31665
Gebruikt, P.O.A.
-
Strautmann HK 3 Plus
Gebruikt, € 750
-
John Deere Tractor, compact 4066R (WD) #274711
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag9° / 6°30 %
-
Woensdag9° / 4°90 %
-
Donderdag9° / 5°30 %