Vallei Varken in gesprek met akkerbouwers om kringlopen te sluiten
Door varkensmest te ruilen voor lokaal geteelde akkerbouwproducten kunnen kringlopen beter worden gesloten. De drie varkenshouders van het samenwerkingsverband Vallei Varken willen zo een stap zetten in de transitie naar een duurzamere landbouw.
De Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research onderzocht voor Vallei Varken drie mogelijke scenario's. Bij het eerste scenario worden geïmporteerde granen uit het rantsoen vervangen door lokaal geteelde granen in ruil voor mest. In het tweede scenario worden geïmporteerde eiwitrijke gewassen (vooral soja) vervangen door lokaal geteelde eiwitrijke gewassen zoals tuinbonen en erwten.
In het derde scenario telen akkerbouwers groenten voor de afnemers van Vallei Varken (Boni-supermarkten en maaltijdenservice De Kroes). Restproducten worden weer gebruikt als grondstof in het varkensvoer. 'De scenario's kun je zien als een drietrapsraket', zegt varkenshouder Gerald Deetman, varkenshouder in het Gelderse Putten en initiatiefnemer van Vallei Varken. Scenario 1 is een eerste stap om de keten van Vallei Varken meer circulair te maken.
6.000 kuub mest
Vallei Varken is een samenwerkingsverband tussen drie varkensbedrijven: een vermeerderaar met 660 fokzeugen en twee vleesvarkenshouders met respectievelijk 3.800 en 1.700 mestvarkens. De mestproductie bedraagt 8.500 kuub per jaar, waarvan 2.500 kuub al op (deels) eigen land wordt uitgereden. Volgens Deetman is er dus 6.000 kuub mest beschikbaar voor uitruil tegen gewassen van akkerbouwers.
De mest van de vleesvarkens is als drijfmest beschikbaar. De mest van de fokzeugen wordt door een proces van bezinking gescheiden in een dunne fractie en een dikke fractie. De dunne fractie is relatief stikstofrijk. Vallei Varken start binnenkort gesprekken smet twee akkerbouwers om te onderzoeken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Onder andere als het gaat om de gewenste kwaliteit van de mest.
100 ton voer per week
Vallei Varken gebruikt in totaal ongeveer 100 ton varkensvoer per week. Dit bestaat uit verschillende soorten dat wordt samengesteld en geleverd door Agrifirm. Gemiddeld is het voer samengesteld uit 70 procent energierijke fractie (vooral granen), 20 procent eiwitrijke fractie (zoals koolzaad en soja) en 10 procent olie- en mineralenrijke fractie.
De grondstoffen voor de varkensvoeders wordt voornamelijk geïmporteerd. Daarbij komen de granen vooral uit Frankrijk en Oekraïne. De eiwitten zijn voornamelijk uit Zuid-Amerika afkomstig. Daarnaast worden tot wel 50 procent restproducten uit de voedingsindustrie bijgemengd.
Lange adem
Deetman startte 10 jaar geleden met Vallei Varken. De samenwerking met supermarktketen Boni en maaltijdenservice Kroes bestaat alweer 3 jaar. 'Met deze stap om Vallei Varken meer circulair te maken zijn we al twee jaar bezig', zegt hij. 'Je probeert steeds nieuwe elementen aan de keten toe te voegen. In dit geval een combinatie van mest en grondstoffen voor veevoer en grondstoffen in de vorm van bijvoorbeeld groenten voor de Boni en De Kroes.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GA 6000
2000, P.O.A.
-
Fendt Slicer 3160 TLX KC achtermaaier
2019, P.O.A.
-
Toro Z-MASTER 4000
Nieuw, P.O.A.
-
Claas Tractor Arion 410 (LH) #479315
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Zondag6° / 6°90 %
-
Maandag8° / 4°60 %
-
Dinsdag7° / 4°20 %