Meststoffen combineren bij spaakwielbemester

Het gebruik van bemestende restvloeistoffen als spuiwater uit luchtwassers vraagt om het mengen van vloeibare meststoffen. Specialistisch loonbedrijf Vollekracht realiseert dit door te werken met een tweede tank. In het werk worden de meststoffen op maat gemengd.

Meststoffen+combineren+bij+spaakwielbemester
© Frits Huiden

Al weer 16 jaar werkt loonbedrijf Vollekracht met twee spaakwielbemesters vanuit het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs en het Flevolandse Zeewolde. Boeren uit Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland, Brabant en Flevoland schakelen het bedrijf in. 'Ik denk dat er in Nederland vijftig loonwerkers zijn met een spaakwielbemester', vertelt eigenaar Marco den Uijl.

Het uitgestrekte werkgebied is volgens Den Uijl nodig om jaarlijks minstens 3.500 hectare te bemesten. Dat is nodig om rendabel te werken met de bemesters van 220.000 euro. Vollekracht koos bij beide machines voor de meest luxe uitvoering met 60 spaakwielen en 15 meter werkbreedte. Een schuifas maakt dat de wielen van de bemester niet in het spoor van de trekker rijden. Uiteraard is er gps om de werkgangen strak naast elkaar te leggen.


Vollekracht zette een tweede tank voorop de trekker om de meststof in de juiste verhouding toe te dienen.
Vollekracht zette een tweede tank voorop de trekker om de meststof in de juiste verhouding toe te dienen. © Frits Huiden

De getrokken bemesters zijn nu naast de tank op de machine ook uitgerust met een tank voorop voor een tweede meststof. Vollekracht rijdt steeds vaker spuiwater uit luchtwassers uit. De reststromen van testbedrijven met een Lely Sphere mestverwerkingsinstallatie betekenen ook een nieuwe vloeibare meststof. Maar de gehalten in die nieuwe meststoffen maken dat Vollekracht met mengsels van vloeibare meststoffen moet werken.


Te veel zwavel

Het aandeel stikstof wisselt In spuiwater tussen 8 tot 15 procent, maar het is vooral het hogere zwavelgehalte dat mengen vereist. Zwavelbemesting verbetert de benutting van stikstof maar te veel zwavel geeft een te beperkte opname van koper en selenium bij koeien. Om zwavel in verhouding te verlagen bij het uitrijden van spuiwater moet dit aangevuld worden met een stikstofoplossing.

Vollekracht investeerde daarom in een 1.500 liter fronttank met mengbuis en software, zodat hij in het veld een tweede meststof kan bijmengen voordat het de grond in gaat. Plan is nog een 400 liter voorraadtank te monteren om 2 tot 3 liter per hectare sporenelementen bij te kunnen mengen.


Na opkomst mais en bieten

De fronttank gebruikt Vollekracht ook voor het bemesten na opkomst van bieten en mais in het zesde of zevende bladstadium. Het bedrijf injecteert de vloeistof aan beide zijden naast de bieten op 46 centimeter tussenruimten bij 50 centimeter rijafstand.

'In de bieten bemesten we op elke 12 rijen en gebruik ik een gewascamera met sideshift van Steketee om de plantrijen te volgen. Dat werkt nog mooier', vult Den Uijl aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer