Supermarkten vragen om vrijloopkraamhok voor varkens
Wereldwijd is sprake van een toenemende belangstelling voor het vrijloopkraamhok voor varkens. In Nederland zijn er ook al supermarkten die ernaar vragen, zegt programmamaker Bert van den Berg van de Dierenbescherming (DB).
Van den Berg was donderdag gast tijdens het webinar van stalinrichter Vereijken Hooijer. Er wordt gewerkt aan een update van de leveringsvoorwaarden van het Beter Leven Keurmerk. Die worden in 2022 van kracht. En de verwachting is dat afspraken met betrekking tot het vrijloopkraamhok daar onderdeel van zullen zijn.
DB bracht in mei 2020 het Deltaplan Veehouderij uit. Stip op de horizon voor 2050 zijn zeugen die hun biggen in minimaal 42 dagen grootbrengen in kraamopfokhokken waar een klein aantal zeugen en hun biggen in een groep leven.
Hogere vergoeding
Tegenover de extra kosten hoort wel een hogere vergoeding te staan, vindt DB. 'Binnen het Beter Leven Keurmerk laten wij de economie voor ons werken', stelt Van den Berg. Tijdens het webinar gaf hij aan dat er waarschijnlijk een premium komt voor bedrijven met vrijloopkraamhokken.
In Duitsland is met ingang van 2035 een vrijloopkraamhok van 6,5 vierkante meter verplicht. Onderzoeker Anita Hoofs van Wageningen Livestock Research, die ook sprak tijdens het webinar, geeft aan dat eerder moet worden gedacht aan 7 tot 7,5 vierkante meter.
'Die oppervlakte is minimaal nodig om alle functies goed te kunnen integreren', laat Hoofs weten. Ze noemt ruimte voor de zeug om te eten, te bewegen en te mesten. En voor de biggen een plek om te eten, drinken en slapen.
Economisch rendement
Vrijloopkraamhokken zijn er al zo'n vijftien jaar. Er is lang voor gelobbyd, maar recent is een publiek-private samenwerking (PPS) goedgekeurd die moet leiden tot een economisch rendement van vrijloopkraamhokken dat minimaal het rendement van gangbare evenaart.
'Met vrijloopkraamhokken is er een serieus risico op financiële verslechtering. Het duurt een aantal jaren om dat eruit te halen', geeft Hoofs aan. De verslechtering komt door de fors hogere investering per kraamhok en een groter risico op biguitval. Partners in de PPS zijn het ministerie van LNV, Vereijken Hooijer en de Franse vleesverwerker Cooperl.
Het project wordt uitgevoerd op twee bedrijven en start met een nulmeting, gevolgd door een optimalisatiefase. De looptijd is twee jaar. In die periode wordt op basis van ervaringen een benchmark ingericht en een dashboard gebouwd. Die moeten uiteindelijk internationaal worden uitgerold.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota L1382 HDW Compact traktor
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga Estate 798 E
2022, P.O.A.
-
Fendt 313 Vario Profi S4
2016, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Woensdag7° / 2°20 %
-
Donderdag8° / 2°95 %
-
Vrijdag10° / 6°95 %