Hoogste tarwenotering sinds 2013
Grondstoffenbeurs Matif in Parijs noteert deze week tot 256 euro voor een ton tarwe. Dat is de hoogste notering in acht jaar tijd.
Vooral de noteringen voor maaltarwe op leveringscontracten voor deze maand zijn de afgelopen twee weken opnieuw behoorlijk opgelopen. Voor de contracten op de middellange termijn meldt de Matif deze week prijzen van 220 tot 225 euro per ton.
De internationale tarwemarkt is sinds augustus 2020 erg wispelturig. In augustus noteerden de grondstoffenbeurzen wereldwijd nog zo'n 180 euro per ton tarwe. Dat steeg vervolgens gestaag tot 235 euro per half januari. Daarna volgde een kleine terugval en opnieuw een opleving tot 250 euro begin maart.
Stevig herstel
De maand maart stond in het teken van een scherpe prijsdaling tot net iets meer dan 200 euro per ton. De laatste twee weken vertonen het omgekeerde beeld met een stevig herstel van de tarwenoteringen en met op donderdag het hoogste prijsniveau van 256 euro per ton.
De oorzaak van de gespannen marktsituatie zit in de krappe graanbalansen. Dat geldt vooral voor mais en soja. Al twee jaar op rij geldt voor beide gewassen dat wereldwijd het verbruik groter is dan de productie. Dit is onder meer het gevolg van tegenvallende oogsten en de stijgende vraag vanuit China.
De kleinere wereldvoorraden zorgen voor hoge noteringen bij mais en soja. Tarwe wordt hierin meegezogen omdat vooral de veevoerindustrie een goedkoper alternatief zoekt voor dure grondstoffen.
Afdekken grondstofbehoefte
Nerveuze afnemers zorgen voor de spanning op de markt. Vooral grote gebruikers willen niet te veel risico nemen bij het afdekken van hun grondstofbehoefte. Zij volgen daarom nauwlettend de groeiomstandigheden wereldwijd. Dat is ook de reden dat de markt scherp reageert op de droogte in de Verenigde Staten en Brazilië, waardoor of de inzaai van mais vertraging oploopt of de oogst tegenvalt.
Meelfabrikant Koopmans schrijft in een analyse dat de ongekende volatiliteit op onder meer de tarwemarkt wordt aangewakkerd door speculatie. De prijsverschillen trekken investeerders die willen profiteren van de marktwerking. Koopmans spreekt van een speculatieve kettingreactie waarbij stijging leidt tot meer stijging.
Marktcorrectie
Maar op het moment dat er meer berichten komen over betere oogstprognoses voor tarwe in bijvoorbeeld Europa of het Zwarte Zeegebied, zijn speculanten geneigd hun winst te pakken. Er volgt dan een correctie op de markt. Het is nu de vraag wanneer dat ook op de tarwemarkt weer gaat gebeuren.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
T7.220 Auto Command CVT
Gebruikt, € 45.000
-
Kuhn GF 10802-T
2012, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 4066R (LH) #30892
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson MF 6713-S D6 EF
2017, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %