Countus: 'Akkerbouwer kan extensivering niet alleen betalen'
Het akkerbouwbedrijf verduurzamen door extensivering kan tot 600 euro per hectare kosten. Dat kan de akkerbouw niet alleen betalen. Overheid en de keten moeten daaraan bijdragen, meldt Ruthger Steenbeek van Countus.
De ondernemersadviseur van Countus maakte dat dinsdag 26 januari duidelijk tijdens een webinar. Hij deed dit op basis van berekeningen van een voorbeeldbouwplan van 1:4 in Flevoland en een extensief bouwplan met de helft wintertarwe. Op een 100 hectare groot bedrijf kost de omschakeling ruim 60.000 euro aan saldo per jaar, een daling van 14,5 procent.
Berekeningen van Wageningen University & Research komen voor bedrijven met consumptieaardappelen uit op een verschil in saldo van 400 tot 450 euro per hectare. Het verschil heeft volgens Steenbeek te maken met het bouwplan en de mogelijke meeropbrengst per hectare bij een extensief bouwplan. In de Veenkoloniën krijgen telers van vooral zetmeelaardappelen bij extensivering te maken met een verlies van 200 tot 250 euro. 'Extensiveren kost best veel geld', stelt de adviseur vast.
Intensief telen
In Nederland wordt 60 procent van de akkerbouwgrond intensief beteeld. Europees gezien gaat het om 30 procent. Volgens Steenbeek komen de verschillen door de geografische en klimatologische omstandigheden, de kwaliteit van de bodem en de grondprijs. 'De klimatologische veranderingen kunnen gevolgen hebben voor beregenen en irrigatie. Bij watertekort kun je minder intensief telen.'
Ten aanzien van de bodemgezondheid zijn in Nederland de grenzen bereikt, geeft Steenbeek aan. 'Bij veel percelen hebben we te maken met bodemverdichting, grondgebonden ziekten en plagen en lang niet altijd is de waterhuishouding op orde. Dat is ernstig, want een gezonde bodem is belangrijk voor een hoge productkwaliteit.'
Biodiversiteit
Een ruimer bouwplan van bijvoorbeeld 1:8 is goed voor de bodemgezondheid en de biodiversiteit. Die extra kosten moet de landbouw niet alleen zelf betalen, vindt Steenbeek. Het vraagt ook om inzet van overheid en de keten: duurzaamheidssubsidies, makkelijke regelgeving, fiscale maatregelen en de consument moet een eerlijke prijs betalen voor duurzame producten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki TG 6370
2017, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48482
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #18589
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6110 (LH) #26317
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %