Van Iperen gaat effectiviteit biostimulant verder onderzoeken
Demoproeven met de biostimulant Stimusoil Amylis laten zien dat in verschillende gewassen gemiddeld 6 procent meeropbrengst haalbaar is. Toch zijn er ook tegenvallende resultaten waarvoor toeleverancier Van Iperen een verklaring zoekt.
Stimusoil Amylis is een biostimulant op basis van twee bacteriestammen. Deze bacteriën binden onder meer stikstof vanuit de lucht en in de bodem. Verder geeft de biostimulant in de bodem planthormonen (auxines) af die de wortelgroei stimuleren.
Toeleverancier Van Iperen heeft Stimusoil Amylis opgenomen in het portfolio van biostimulanten. Met het product zijn afgelopen jaar ervaringen opgedaan. Teeltadviseur Jan-Pieter Bijnagte vertelde gisteren tijdens een webinar over de bevindingen in demoproeven en over de spelregels die horen bij de toepassing van deze biostimulant.
Symbiose maakt plant sterker
'Van veel bacteriën is bekend dat ze in de bodem een symbiose kunnen vormen met planten. Dit uit zich met name in een sterker wortelstel. Deze symbiose maakt planten weerbaarder en zeker als dat gebeurt in combinatie met de binding van stikstof', verklaart Bijnagte.
Van Iperen heeft afgelopen jaar in zeven demoproeven objecten aangelegd met Stimusoil Amylis. Daarin resulteerde de toepassing met de biostimulant in verschillende gewassen in een gemiddelde meeropbrengst van 6 procent. 'Dat is positief', stelt Bijnagte. 'Maar toch zien wij ook tegenvallende resultaten waarvan we ons afvragen wat de oorzaken kunnen zijn.'
Bij het optimale gebruik van een biostimulant als Stimusoil Amylis horen volgens Bijnagte een aantal spelregels. Hij vertelt dat het advies is om het product in een dosering van een halve liter per hectare te verspuiten met 200 liter water. 'Het is belangrijk om de bodem goed te bedekken en de biostimulant binnen 24 uur na de toediening in de grond te werken.'
Werkingsdoelen precies tegenovergesteld
Bijnagte vervolgt dat het mengen van Stimusoil Amylis mogelijk is met bijvoorbeeld vloeibare meststoffen, fungiciden en insecticiden. Tegelijkertijd spuiten met herbiciden is niet aan te raden vanwege de werkingsdoelen die precies tegenovergesteld zijn. 'Verder zien we dat de werking tegenvalt bij een laag organischestofgehalte en als sprake is van een gebrek aan ijzer en molybdeen in de bodem.'
De meerwaarde van de biostimulant is onder meer dat er 20 tot 25 kilo extra stikstof per hectare beschikbaar komt na een toepassing. Een gewasteler kan hierdoor besparen op zijn stikstofgift. Verder zorgt de stikstofbinding er ook voor dat er minder stikstof uitspoelt. 'Het stimuleren van het wortelstelsel en de positieve bijdrage aan het bodemleven maakt planten verder vooral stressbestendiger', zegt Bijnagte.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Novacat 302 ED
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5095M (MG) #687878
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #63966
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T162e Versu
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %