'China: voorbeeld tegen wil en dank'

Wij waren aan het eind van 2020 druk met brexit en vaccinatie tegen corona. Maar in Brussel stond een ander belangrijk onderwerp op de agenda: een investeringsdeal met China. Daar is de lockdown voorbij. China is het enige grote land dat nu economische groei laat zien. Met dank aan staatssteun en sterke centrale sturing. China haalt in 2027 de Verenigde Staten in en wordt dan de grootste economie ter wereld.

%27China%3A+voorbeeld+tegen+wil+en+dank%27
© Nieuwe Oogst

In januari verwachten we het 14e vijfjarenplan van de Communistische Partij, voor akkoord door het Partijcongres in maart. Dit bepaalt de koers van China en van bedrijven die er zaken willen doen. Daar zouden we ons hier drukker over moeten maken. De Nederlandse land- en tuinbouw exporteert ieder jaar voor miljarden euro's naar China, zoals zuivel, vlees, plantmateriaal en kennis.

Een voorproefje hoorden we in december op de digitale Climate Ambition-top. De Chinese president Xi Jinping riep op tot samenwerking. Hij wil de groene agenda versnellen op weg naar 'net zero': minder CO2-uitstoot, meer zonne- en windenergie, meer bomen planten. Investeren in groene energie wordt het nieuwe patriottisme. Er komt jaarlijks 50.000 megawatt aan windenergie bij. Ter vergelijking: Nederland haalt volgens de kabinetsplannen in 2023 45.000 megawatt aan windenergie.


Groene inhaalslag

China haalt ons niet alleen economisch en technologisch in, maar ook op groen terrein. Want als iemand dit kan, dan is het de Communistische Partij in Beijing. Terwijl Europa en de Verenigde Staten achterblijven door politieke verdeeldheid (brexit, Trump) en de economische depressie.

Investeren in groene energie wordt het nieuwe patriottisme

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist Internationaal van LTO Nederland

China wordt ook steeds actiever in de Verenigde Naties. Qu Dongyu werd in 2019 de eerste Chinese directeur-generaal van wereldvoedselorganisatie FAO, wat werd gezien als een triomf voor China. De FAO mag voor velen onbekend zijn, er werken 11.500 mensen en de organisatie zet de toon voor landbouw- en voedselbeleid wereldwijd.


Handelsoorlog

Terug naar Brussel. De Europese Unie en China onderhandelen over die investeringsdeal, de Comprehensive Agreement on Investment (CAI). Het ambassadeursoverleg van de EU-lidstaten, het Coreper, vergaderde er in december tweemaal over. Mensenrechten zoals vrijheid van meningsuiting kwamen ook aan de orde. Terecht.

Maar zij die zakendoen in China, kunnen er maar rekening mee houden. Vraag het aan Australische veehouders, wijn- en graantelers en bosbouwers. Zij worden momenteel slachtoffer van een handelsoorlog met de Chinezen. Welkom in de nieuwe wereldorde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 9°
    10 %
  • Zaterdag
    13° / 7°
    5 %
  • Zondag
    12° / 1°
    5 %
Meer weer