Bronaanpak verkleint ammoniakreductie 80 tot 85 procent
Bij biggen en vleesvarkens is een ammoniakreductie van 80 tot 85 procent haalbaar. Dat kan met bronaanpak door dagontmesting en een goede hokinrichting. 'Met deze cijfers loopt het aanvragen van vergunningen nu al makkelijker', stelt Camiel van Houtert van KDV.

Dat blijkt na anderhalf jaar meten door de WUR in de proefstal van KDV in Valkenswaard. De voorlopige resultaten over het integraal aanpakken van de emissies zijn bekendgemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat gebeurde tegelijk met de (voorlopige) resultaten van meerdere andere onderzoeken naar het verminderen van de ammoniak- en methaanuitstoot.
De Stal van de Toekomst, het systeem van De Hoeve Innvovatie en de Keten Duurzaam Varkensvlees werkt met een mestkanaal achterin het hok met een RVS-driekantroosters en een waterkanaal voor in het hok. In principe wordt dagelijks het mestkanaal gespoeld met verse mest. Dit systeem draait op het proefbedrijf van KD en twee andere locaties.
Emissiereductie
Volgens de officiële metingen, zoals die zijn uitgevoerd door de WUR, is hiermee 80 procent ammoniakreductie haalbaar bij vleesvarkens en 85 procent bij gespeende biggen. De emissiereductie van methaan is op basis van deze metingen 75 procent bij de vleesvarkens en 85 procent bij de gespeende biggen.
Volgens woordvoerder Camiel van Houtert van KDV zullen de uiteindelijke cijfers nog gunstiger uitvallen. 'Dat komt omdat we tijdens de meetperiode niet altijd dagelijks hebben kunnen ontmesten. We waren tegelijk bezig met proeven met de mestvergisting en daardoor kwam het dagelijks ontmesten soms in het gedrang. Vanuit onze andere proefstal in Volkel weten we dat het dagelijks ontmesten erg belangrijk is voor het resultaat. Daarnaast is er steeds meer inzicht in de effecten van managementmaatregelen die effect hebben op de reductie. We komen daarmee ook bij vleesvarkens tot 85 procent ammoniakreductie.'
Meerdere technieken gekoppeld
Het principe van het spoelen met ammoniakvrije vloeistof, zoals dat wordt ontwikkeld door Agrifirm, is ook getest. De resultaten laten zien dat hiermee een ammoniakreductie van 60 procent haalbaar is. De methaanreductie was in twee rondes 58 tot 72 procent. Het systeem van Agrifirm koppelt meerdere technieken achter elkaar. Daarmee moet uiteindelijk ook een ammoniakreductie van minimaal 85 procent haalbaar zijn.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
-
Kuhn GF8501MH schudder
2008, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (WCH) #692291
Gebruikt, P.O.A.
-
Deutz-Fahr 6160 TTV
2014, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Dinsdag15° / 0°0 %
-
Woensdag16° / 2°0 %
-
Donderdag19° / 3°0 %