Techniek loodst tomatenbedrijf naar circulair
Duijvestijn Tomaten in Pijnacker is voortrekker in de duurzame glastuinbouw en wil zijn processen circulair maken met behulp van technologie. In het nieuwe kassencomplex van 10 hectare neemt het bedrijf daarop een voorproefje.
In zijn Netflix-documentaire A Life On Our Planet prijst David Attenborough de duurzaamheid van de Nederlandse glastuinbouw. Opnames zijn onder andere gemaakt in de kas van Duijvestijn Tomaten in Pijnacker en het verpakkingsbedrijf LogiFour. 'Dat zien we als erkenning van waar we al jaren mee bezig zijn', zegt Ted Duijvestijn.
'De rode draad is duurzaamheid en innovatie. Onszelf continu verbeteren en zo de wereld een beetje beter achterlaten voor de volgende generatie. Onze ambitie is om al onze processen circulair te maken', vervolgt de Zuid-Hollandse tomatenkweker.
Daarvoor zijn al verschillende stappen gezet: in 2011 was Duijvestijn Tomaten een van de eerste kwekerijen die met aardwarmte ging verwarmen en praktisch geen fossiele brandstoffen meer gebruikt. Reststromen kregen een nieuwe bestemming. In 2012 bracht het bedrijf de eerste biobased verpakkingen van tomatenstengels op de markt en sinds 2013 droogt een met aardwarmte verwarmde oven in de zomer het tomatenoverschotten tot gedroogde tomaten en tapenades.
We willen onze kleinkinderen uit kunnen leggen wat we doen voor een betere toekomst
Hightechkassysteem
Voor de ontwikkeling van nieuwe tomatenrassen en energiebesparende teeltmethodes realiseerde de kwekerij in 2014 een hightechkassysteem voor de circulaire teelt: de IDkas. Daarmee won de teler de Green Tech Award, een belangrijke internationale milieuprijs. Het Tomato Inspiration Event in Berlijn riep Duijvestijn Tomaten in 2015 uit tot beste tomatenteler van de wereld.
Door de groei en de nieuwe activiteiten veranderde het bedrijf. 'Dat vroeg om een nieuwe organisatie en een scherpere toekomstvisie', zegt Duijvestijn. 'We hebben gekozen voor verschillende businessunits en meer focus binnen de activiteiten. We blijven ons richten op een beter milieu en het terugdringen van verspilling. En we doen veel om de nieuwe generatie te inspireren en te binden.'
'Vliegende keep'
Duijvestijn is daarbij als een soort 'vliegende keep'-ambassadeur, waarbij hij klankbord is voor iedereen in het bedrijf. 'Alle medewerkers kunnen mij aanspreken voor advies. En ik breng mijn bevlogenheid graag over op jongere generaties. Laatst heb ik samen met een scholier een vlog gemaakt over de wereld van de glastuinbouw.'
Dankzij onder andere interne workshops en wervende acties heeft het tomatenbedrijf weinig moeite om nieuwe medewerkers aan te trekken, die Duijvestijn met veel plezier begeleidt.
Groene practor
Als eerste groene practor in Nederland werkt Duijvestijn de komende jaren vanuit Lentiz/MBO Oostland aan praktijkgericht onderzoek in het practoraat 'Circulaire Kas en Tuinbouw Innovatie'. Ook zit hij in het bestuur van Biobased Greenport West-Holland, dat onder andere zoekt naar mogelijkheden om plantenresten tot waarde te brengen.
Dit jaar heeft Duijvestijn Tomaten een nieuw kassencomplex van 10 hectare gebouwd met daarin de nieuwste snufjes op het gebied van klimaatbeheersing, energie en waterbeheer. Als een van de eerste tomatenkwekers in Nederland past het bedrijf over het volledige teeltoppervlak hybride topbelichting toe. Dat wil zeggen 50 procent led-lampen, die minder elektriciteit nodig hebben voor dezelfde hoeveelheid licht en minder stralingswarmte produceren dan de andere 50 procent SON-T-lampen.
Duijvestijn: 'De komende jaren gaan we op 5 hectare ervaring opdoen met deze nieuwe vorm van belichten. Afhankelijk van de resultaten gaan we in het hele complex volledige led-belichting gebruiken, waarvoor het al is gereedgemaakt.'
Airmix-systeem
Voor het ontvochtigen van de kas heeft Duijvestijn Tomaten de primeur in de tomatenteelt met het Airmix-systeem, dat ventileren met gesloten schermdoek mogelijk maakt. Verder heeft het bedrijf samen met de bedrijven Ridder en Schermned een scherm ontwikkeld dat zorgt voor ventilatie en beschermt tegen instraling op zomerse dagen.
Het nieuwe complex benut de capaciteit van de aardwarmteinstallatie beter door extra verwarmingsbuizen en een dubbele groeibuis. Voorts heeft het een ondergrondse wateropslag, gekoppeld aan een omgekeerde osmose en is het voorbereid op datagestuurd telen en robotisering.
Duijvestijn gebruikt de duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030 van de Verenigde Naties graag als leidraad. 'We willen aan onze kleinkinderen uit kunnen leggen wat we doen voor een betere toekomst en kiezen niet voor de makkelijkste weg. Als Nederlandse glastuinbouw hebben we iets unieks in handen. Door samen te werken met de natuur en gebruik te maken van technologie kunnen we op een duurzame manier bijdragen aan de wereldwijde voedselvoorziening. Ik wil laten zien welke kansen dat biedt.'
Retail en groenteboxen ter compensatie
Duijvestijn Tomaten meet bijna 25 hectare, inclusief het nieuwe kassencomplex, en zal vanaf 2021 naar verwachting jaarlijks 17 tot 18 miljoen kilo tomaten produceren met zo'n 130 medewerkers. Normaal gesproken is 30 tot 40 procent van de tomaten bestemd voor de horeca. Dit jaar is de afgenomen vraag vanwege de coronacrisis grotendeels gecompenseerd door de retail en lokale groenteboxen. Verpakkings- en distributiecentrum LogiFour van Duijvestijn Tomaten sorteert en verpakt naast de eigen tomaten ook vruchtgroentes van andere bedrijven. Het bedrijf heeft een eigen onderzoeksafdeling en werkt onder andere samen met Wageningen University & Research, Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland en het vertical farming-project van samenwerkingsverband Fresh Farma. Aandeelhouders van Duijvestijn Tomaten zijn de vier broers Duijvestijn, die in 1988 de tomatenkwekerij van hun vader overnamen, en Ad van Adrichem, die sinds 2016 algemeen directeur is en verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur.Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Stiga PARK 300
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (HA) #60810
Gebruikt, P.O.A.
-
PZ Fanex 4 element schudder
Gebruikt, € 1.250
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %