Tijdens het begrotingsdebat gaat het nauwelijks over geld
Over de verdeling van de budgetten is nauwelijks gesproken tijdens het begrotingsdebat voor het landbouw- en natuurbeleid in 2021. Partijen gebruikten hun spreektijd om eigen accenten te zetten op het beleid van minister Carola Schouten of om de eigen stokpaardjes te berijden.
Tot grote ingrijpende voorstellen of moties is het tijdens het begrotingsdebat niet gekomen. Een voorstel van de PvdD om een einde te maken aan de eendenhouderij werd door de minister ontraden.
De SP vindt dat die eenden de beschikking moeten krijgen over zwemwater. Schouten zal dat bespreken met de sector en tot dan wordt die motie aangehouden. Of er überhaupt een meerderheid voor te vinden is met deze coalitie is overigens maar zeer de vraag.
Intensieve veehouderij
D66, de partij die met Tjeerd de Groot nog weleens tegen het regeringsbeleid wil ingaan, diende ook deze week weer een - in potentie - verstrekkend voorstel in. De Groot pleit voor een afbouwplan voor de hele intensieve veehouderij, dit vanwege zorgen om het risico voor omwonenden.
Hij legde de link met het coronavirus, waarvoor mensen in gebieden met slechte luchtkwaliteit gevoeliger zouden zijn. Dit leidde dinsdag nog tot een felle discussie in de Kamer, omdat er geen bewezen verband is tussen coronabesmettingen en veehouderijen. Schouten ziet niks in het voorstel, liet ze al voor het debat weten in schriftelijke antwoorden. Daarmee was voor woensdagavond de kous af.
Onderzoek zoönosen
Het kabinet is wel voorstander van een breed onderzoek naar zoönosen en heeft daarvoor ook een expertgroep in het leven geroepen. Die gaat in beeld brengen – ook in internationaal perspectief - wat nodig is om het risico op het ontstaan van zoönosen zoveel mogelijk te verkleinen. Schouten was tijdens het debat niet bereid op conclusies vooruit te lopen.
Veel vragen over de Stikstofwet en -aanpak bleven tijdens het begrotingsdebat onbeantwoord. Deze onderwerpen zijn doorgeschoven naar een plenair debat over dit onderwerp dat over twee weken plaatsvindt.
Piekbelasters
De Kamer kwam nog wel te spreken over het bericht in verschillende dagbladen over dat een klein aantal agrarische piekbelasters verantwoordelijk is voor het leeuwendeel van de stikstofuitstoot. Kamerlid Laura Bromet (GL) vroeg of zij wist wie dat waren en of de piekbelasters het wel van zichzelf weten. Volgens Schouten is de infomatie te vinden in Aerius, ook de provincies beschikken daarover. De minister wou verder niet vooruitlopen op de aanpak van de stikstofcrisis.
Overigens worden ook piekbelasters van buiten de agrarische sector daarin meegenomen, antwoordde de minister nog op vragen van Jaco Geurts (CDA).
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok 1050 KG BOX ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HG) #28781
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6930 (HA) #25567
Gebruikt, € 49.500
-
GA7301
Gebruikt, € 5.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %