Mest is enorm gewild bij Fransen
Frankrijk wordt een steeds belangrijker afzetland voor mest en mestproducten. Wat betreft fosfaatafzet is het Duitsland voorbij gestreefd.
In kilo's stikstof gaat er nog het meeste naar onze oosterburen. Door de aangescherpte mestnormen neemt de vraag uit Duitsland af en door groeiende marktkansen neemt de afzet naar Frankrijk toe.
Dat blijkt uit de Landelijke rapportage en inventarisatie export en verwerking dierlijke mest 2020 van het Nederlands Centrum Mestverwaarding (NCM). Hierin staat dat Nederland ruim aan de mestverwerkingsplicht voldoet en overtollig fosfaat buiten Nederland afzet.
Varkensmest
Opvallend is dat de afzet naar Frankrijk toeneemt. Hier gaat het meeste fosfaat naartoe, weet directeur Jan Roefs van het NCM. 'Dit komt ook doordat naar Frankrijk meer verwerkte varkensmest gaat. Die producten bevatten relatief meer fosfaat. Een ander gedeelte van de verwerkte mest is prima in de eigen regio te plaatsen en deze bevat relatief meer stikstof', zegt hij.
'Een gedeelte van deze meststoffen kan in de nabije toekomst misschien ook als kunstmestvervangers worden erkend, waarmee de gebruiksmogelijkheden in eigen regio verder toenemen.'
Duitsland
Terwijl in 2019 nog ongeveer 13 miljoen kilo fosfaat naar Duitsland en naar Frankrijk ging, gaat er nu bijna 15 miljoen kilo fosfaat naar Frankrijk en 12,5 miljoen kilo naar Duitsland. Zo is er 1,8 miljoen kilo meer fosfaat in de vorm van verwerkte varkensmest naar Frankrijk getransporteerd.
De export van stikstof naar Duitsland is met ruim 8 miljoen kilo gedaald tot 15,5 miljoen kilo in de periode 2016 tot en met 2019. De Duitse daling komt door de mestwetgeving.
Grondgebondenheid
Ook in Nederland speelt de mestwetgeving een rol als het gaat om de ontwikkeling van de mestverwerking. Roefs haalt daarbij de contouren toekomstig mestbeleid van het ministerie van LNV aan, waarbij een veehouderij ofwel volledig grondgebonden wordt ofwel alle mest volledig laat verwerken. De melkveehouderij moet hierbij naar volledige grondgebondenheid bewegen.
'Doordat een deel van de mestplaatsingsruimte in eigen land onbenut blijft, naar schatting 30 miljoen kilo fosfaat en 74 miljoen kilo stikstof, zal een groot aantal percelen van bewerkte mest worden voorzien', zegt de directeur van NCM.
Andere benadering
'Terwijl nu de verwerking vooral wordt gebruikt voor de export, zou mestbewerking dan kunnen worden gezien als de omzetting van mest naar een kwalitatief hoogwaardig mestproduct. Een heel andere benadering.'
Aanstaande vrijdag 20 november tussen 13.00 en 13.30 uur presenteert NCM de 'Landelijke inventarisatie en rapportage 2020 export en verwerking dierlijke mest. Aanmelden kan via: https://t.co/3x3iMHLEXO. Het rapport is te downloaden op de website van NCM: https://t.co/hbDcIyrems. pic.twitter.com/9N3ODq5gmm
— Jan Roefs (@JanRoefs) November 16, 2020
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7724-S
2019, € 89.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #63966
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Schudder Volto #558277
Gebruikt, € 5.000
-
Iseki TU155F
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %