Herstel liquiditeit melkveebedrijven door corona-ondersteuning
De liquiditeit van melkveebedrijven is in het derde kwartaal van 2020 iets hersteld ten opzichte van het tweede kwartaal. Het herstel is mede het gevolg van tegemoetkomingen in het kader van de coronacrisis, zoals het eerder uitkeren van betalingsrechten en het bijzonder uitstel van belastingbetaling. In beide gevallen wordt de pijn later gevoeld.
Dat blijkt uit de liquiditeitsbarometer van Wageningen Economic Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en ABN Amro op basis van het Bedrijfsinformatienetwerk van Wageningen Economic Research.
De verbetering van de liquiditeit komt deels door een tegemoetkoming van de overheid vanwege de coronacrisis. Zo ontvingen melkveehouders in juli een voorschot van betalingsrechten. Daarbij gaat het om gemiddeld 9.00 euro, die de ondernemer normaal gesproken in december zou beuren. Zonder deze uitbetaling was er geen sprake van liquiditeitsverbetering.
Minder betalingsrechten
Dit betekent dat er in december minder betalingsrechten worden uitgekeerd. Volgens de barometer beuren melkveehouders gemiddeld 21.000 euro aan betalingsrechten per jaar.
Ook werd minder belasting betaald, doordat ondernemers gebruikmaakten van het bijzonder uitstel van betaling in het kader van de coronacrisis. Er wordt overigens geen nieuwe algemene regel voor uitstel verwacht.
Daarnaast boden banken de ondernemers een opschortingsmogelijkheid. Veel ondernemers hoefden voor een periode van zes maanden in het tweede en derde kwartaal geen aflossingen en soms ook geen rente te betalen. Dat scheelde een melkveebedrijf gemiddeld 4.000 tot 5.000 euro per maand aan aflossingen.
Melkprijs gelijk
De melkprijs lag in het derde kwartaal gelijk aan het tweede kwartaal. Dit is 7 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2020 en 3,5 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2019. In de zomer van 2019 lagen de melkinkomsten 4.300 euro hoger dan in het tweede kwartaal van dit jaar. De liquiditeitsverbetering verbloemt dat de kasstroom te lijden heeft van de lage prijzen voor melk, nuchtere kalveren en slachtvee.
Zo zijn de prijzen voor nuchtere kalveren in mei flink gedaald. Weliswaar was er in juni een lichte stijging van de kalverprijzen, op jaarbasis liggen ze onder het niveau van het langjarig gemiddelde. De grondstofprijzen voor de mengvoeders vertoonden aan het begin van de coronacrisis een lichte stijging, maar zijn vanaf mei licht gaan dalen. Dit doet zich ook voor bij de meeste mengvoeders.
Ruwvoerpositie
De ruwvoerpositie van bedrijven wisselt. Niet alle bedrijven hebben hun voorraad op peil kunnen brengen. Vooral in Zuidoost-Nederland had de droogte dit jaar veel impact op de ruwvoerproductie. Wel is de kwaliteit van het ruwvoer over het algemeen goed te noemen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
-
Iseki TG 6370
2017, P.O.A.
-
Weidesleep 5 meter
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320MC
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %