Elke Amerikaanse stad een eigen Westland

Nederland is wereldkampioen tuinbouw per vierkante meter dankzij een uniek ecosysteem van telers, kassenbouwers, techinstallateurs, zaadveredelaars en onderzoeksinstituten. Deze 'Dutch Delta' biedt kansen voor continenten waar het minder goed is gesteld met de voedselzekerheid onder glas. Zoals in Noord-Amerika, meent Dutch Greenhouse Delta.

Elke+Amerikaanse+stad+een+eigen+Westland
© Tony Tati

Zo'n tweehonderd professionals van over de hele wereld volgden onlangs een agrifoodwebinar dat werd gehost vanuit het World Horti Center in het Westlandse Naaldwijk. Maar even gemakkelijk schakelde organisator Dutch Greenhouse Delta live door naar tomatentelers op het Amerikaanse platteland, de Universiteit van Columbia of de Mississippibedding in Georgia.

Vanuit Canada kwam inbreng van Nederlandse kasspecialisten en ook de Nederlandse ambassade in Washington D.C. stak langszij. Evenals de visies van Rabobank, Hagelunie, Havecon en VB Group op het perspectief in de sector.


Nieuw 'medianormaal'

Dit nieuwe 'medianormaal' leverde een kleurrijk beeld op van de vele kansen die er mondiaal lijken te liggen voor Nederlandse kaskennis en -kunde. Onder de doelgroep van het event vielen voornamelijk Amerikaanse investeerders voor wie de tuinbouw nog onbekend terrein is.

Ongelofelijk dat Hollandse tomatenteler tot 100 kilo productie per vierkante meter komt

Casey Houweling, tomatenteler in de VS

'Wij laten hen kennismaken met de Nederlandse tuinbouwsector en de oplossingen die wij de komende tien jaar kunnen bieden als het gaat om slimme voedselketens in de VS', zegt directeur Eric Egberts van de stichting Dutch Greenhouse Delta.


Schreeuw om voedsel

De wereld roept immers om betaalbaar, veilig en gezond voedsel, bij voorkeur lokaal geteeld, schetst Egberts. De Nederlandse tuinbouw heeft de kennis en technologie in huis om steden en landen weerbaarder te maken als het gaat om de lokale voedselteelt.

Egberts: 'Ons land is wereldkampioen in duurzaam telen. Maar bovenal in het denken in integrale oplossingen.' Maar om landen meer zelfvoorzienend te maken, zijn mondiale investeringen nodig, aldus de aanwezige sectorspecialisten.

'Bijvoorbeeld in agroparken die niet alleen lokale voedselteelt stimuleren, maar ook een infrastructuur bieden voor logistiek, water- en energiemanagement', bepleitte analist Cindy van Rijswick van Rabobank. 'Nederlandse kennis en technologie kunnen op die manier bijdragen aan duurzame en leefbare steden in de VS, maar ook elders in de wereld.'


Nederlandse watertechniek

Andrew Young, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties, sloot zich hierbij aan vanuit Georgia. Daar is hij nu bestuurder. 'Langs onze Mississippirivier zijn 69 steden te vinden. In 1936 waren de Nederlanders de eersten die hier watertechniek tegen overstroming kwamen toepassen. Nu zijn ze degenen die ons verder kunnen helpen met goed voedsel voor de massa's die in dit land weinig of ongezond eten.'

De Amerikaanse voedselketen moet zeker meer zelfvoorzienend worden, bepleitte Young. 'Dit kan onder meer met hoogwaardige kastechniek worden gerealiseerd.' Bovendien is investeren in Amerika nog steeds een van de veiligste beleggingen ter wereld, probeerde de ex-VN-topman zijn publiek te paaien.

'En wereldwijd zijn er straks 9 à 10 miljard monden te voeden. Een schreeuw om voedsel. Dit gaat alleen lukken als we efficiënt en winstgevend te werk gaan in een gezonde glastuinbouwsector', stelt Young.


Beperkt tot open teelten

Tomatenteler Casey Houweling, oorspronkelijk van Nederlandse afkomst, schetste vanuit de warme binnenlanden dat de foodproductie in de VS voornamelijk daar plaatsheeft. En zich grotendeels beperkt tot de open teelten. Dat heeft meerdere redenen, aldus de voorman van de Houweling's Group, die met vestigingen in Californië, Utah en Brits-Columbia (Canada) goed zicht heeft op de verschillen in de regio.

Houweling: 'Noord-Amerika is de grootste foodproducent ter wereld, maar het is bijna allemaal akkerbouw. De kosten voor kasproductie in Canada zijn tot wel 30 procent lager. De Amerikaanse overheid stimuleert kasbouw amper, in tegenstelling tot onze buurlanden.'

In zowel Canada als Mexico is de glastuinbouwsector hierdoor stukken groter dan in de VS, licht Houweling toe. 'Maar dat gaat dus ten kostte van efficiëntie. Het is ongelofelijk dat het Hollandse telers lukt om bij tomaat tot wel 100 kilo productie per vierkante meter te komen. 'That's really fabulous!'


Kas als Ferrari

Maar er is meer aan de hand aan de andere kant van de oceaan. 'Het is hier warm, maar dat valt wel te regelen in een kas. Een extra probleem is de luchtvochtigheid. De combinatie van die twee factoren maakt dat je als ondernemer een vakman moet zijn om je oogsten tot een goed einde te brengen. Dit valt niet altijd mee', aldus Houweling.

De tomatenman vergelijkt de huidige hightechkassen met een Ferrari. 'Je kunt er knalhard mee rijden, maar je moet verdomd goed weten wat je doet.'

Zo'n auto lijkt op de moderne kas die volhangt met sensoren, lucht, licht en watertechniek. 'Vaktechnisch prachtig, maar alleen door professionals te hanteren. Dit moet allemaal eenvoudiger worden', vindt Houweling.


Krachtenbundeling kassensector brengt stroomversnelling

Dutch Greenhouse Delta (DGD) is drie jaar geleden ontstaan op initiatief van Sjaak van der Tak, die toen nog burgemeester van de gemeente Westland was. Zijn idee: de kassensector als merk in de markt zetten. Maar niet alleen voor kassenbouwers, ook toeleveranciers van hard- en software, telersclubs en bedrijven op het gebied van infrastructuur, energie, mobiliteit en watervoorzieningen kunnen zich aansluiten. Het platform richt zich, naast agritech, ook op voorraden, kennis en diensten die gemeenschappelijke groei mogelijk maken. Via de samenwerking met GreenTech en het World Horti Center beschikt DGD over een beurs, een demonstratie-, research- en opleidingscentrum en een promotieorganisatie. DGD is wereldwijd actief, maar focust met name op China, Maleisië en Noord-Amerika. Op dit moment hebben brancheorganisatie Avag en twintig toonaangevende bedrijven zich gecommitteerd aan het platform.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer