LTO mist waardering voor voortgang verduurzaming
LTO-bestuurder Niels Zuurbier blijft sceptisch over het nut en de noodzaak van het certificeren van duurzame teeltsystemen via bijvoorbeeld PlanetProof.
'We zijn allemaal zelfbewuste telers en verduurzamen hoort bij ons ondernemerschap. Het feit dat ik voor PlanetProof teel en mijn buurman niet, maakt mij nog geen betere teler', verklaart Zuurbier, die voorzitter is van de vakgroep Vollegrondsgroente van LTO.
De bestuurder reageert op het rapport dat Greenpeace vorige week publiceerde over de voortgang van de duurzame teelt in Nederland. In dat rapport worden de supermarkten aangemerkt als de zwakste schakel bij de verduurzaming, omdat zij onvoldoende bereid zijn om een reële meerprijs te betalen voor de inspanningen van duurzame telers.
Afbrokkelend draagvlak
Het ontbreken van een goede beloning voor duurzaam geteelde producten is volgens Greenpeace de oorzaak van het afbrokkelend draagvlak voor PlanetProof. Dit werd eerder al aangetoond in onderzoek van Nieuwe Oogst. De milieuorganisatie maakt zich daarom zorgen over de toekomst van het duurzaamheidskeurmerk en daarmee ook over de ontwikkeling van duurzame teeltsystemen.
In een eerste reactie al stelde LTO het eens te zijn met de conclusie van Greenpeace dat niet alleen telers de kosten van de verduurzaming moeten dragen. Wel blijft LTO sceptisch over het nut en de noodzaak van het certificeren van duurzame teeltmethoden via bijvoorbeeld PlanetProof.
Gestapelde beloningen
'Natuurlijk zijn ook wij voorstander van een goede meerprijs en van bijvoorbeeld gestapelde beloningen in de vorm van lagere rentes en minder belasting. Maar toch blijven wij van mening dat we voor het verduurzamen geen dwingend middel als PlanetProof nodig hebben. Er is in dit hele verhaal veel te weinig waardering voor de stappen voorwaarts die we in de sectoren al gezet hebben de laatste jaren', vindt Zuurbier.
Wij roepen supermarkten op om telers een reële meerprijs te betalen voor #PlanetProof producten. Uit ons rapport ‘Supermarkten: de zwakste schakel in duurzame teelt?’ blijkt dat telers en supermarkten lijnrecht tegenover elkaar staan. Lees meer: https://t.co/2EgyZ6Lp1w
— Greenpeace NL (@GreenpeaceNL) August 25, 2020
De veronderstelling verder van Greenpeace dat PlanetProof een tussenstap is richting biologische teeltsystemen, betitelt Zuurbier als onzin. Hij verzekert dat de meeste gewastelers dat zeker niet zo ervaren. 'Het is zelfs een gevaarlijke veronderstelling. Telers melden zich niet aan voor PlanetProof, omdat ze op termijn biologisch willen telen, ze doen dit vooral omdat hun afnemer dat wil en de markt er dus om vraagt.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Rogedi kuilverdeler
Gebruikt, P.O.A.
-
Withag weidesleep 6 mtr hydro
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 5125R + voorlader
2019, € 73.000
-
Stihl RT 6112.1 ZL
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %