Boer en tuinder negatiever over kringlooplandbouw
Boeren en tuinders zijn negatiever gaan denken over de transitie naar kringlooplandbouw. Ten opzichte van vorig jaar zijn ze kritischer op de economische levensvatbaarheid, praktische realiseerbaarheid en betere exportkansen.

Dat blijkt uit onderzoek door onderzoekers Geelen Consultancy en Motivaction in opdracht van het ministerie van landbouw. Het nieuwe onderzoek vergelijkt de resultaten van nu met die van een soortgelijke enquête in 2019.
De helft (52 procent) van de ondernemers ziet overwegend nadelen van kringlooplandbouw, ruim een derde (36 procent) overwegend voordelen. In 2019 zagen vier op de tien ondernemers overwegend nadelen.
In opdracht van het ministerie van LNV heeft Motivaction en Geelen Consultancy een herhaalonderzoek uitgevoerd naar de beleving van kringlooplandbouw bij agrarische ondernemers.https://t.co/YcndHNVqBX @NAV_AkkerBouwer @LTONederland @NMVnieuws @NVPnieuws @POVarkenshouder
— Jan Geelen (@geelenconsult) August 27, 2020
Die nadelen komen volgens de ondervraagden vooral voort uit hogere kosten (73 procent), minder inkomen (64 procent) en slechte internationale concurrentiepositie (63 procent). Ondernemers die vooral voordelen zien, wijzen evenals in 2019 op meer waardering voor hun beroep bij de consument (54 procent) en meer werkplezier (53 procent).
Regelgeving belemmert
Driekwart van alle agrarische ondernemers ziet net als in 2019 de steeds veranderende regelgeving als belangrijkste belemmering voor de (verdere) omslag naar kringlooplandbouw.
Die boeren en tuinders hebben vaak behoefte aan minder regeldruk (56 procent), de vrijheid om zelf te bepalen hoe doelen gerealiseerd worden (54 procent) en duidelijkheid vanuit het ministerie van LNV over de doelen van de omslag (43 procent).
De ondernemers zien ook nog steeds financiële aspecten, zoals de geringe bereidheid van consumenten (67 procent) en directe afnemers (59 procent) om een eerlijke prijs te betalen. Om ondanks deze financiële onzekerheden toch over te kunnen gaan op kringlooplandbouw hebben ondernemers (iets meer dan in 2019) behoefte aan een eerlijke prijsgarantie (63 procent tegen. 58 procent).
Effect coronacrisis
Over het effect van de coronacrisis op de omslag naar kringlooplandbouw zijn boeren en tuinders verdeeld. Een kwart (24 procent) vindt omschakelen naar kringlooplandbouw daardoor moeilijker en minder noodzakelijk (23 procent).
Een derde (32 procent) vindt dit juist niet: de omschakeling is voor die groep niet moeilijker of minder noodzakelijk geworden door de crisis. De enquête is gehouden onder 1.620 boeren en tuinders in de periode 22 mei en 5 juni 2020.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 313 S4 Profi
2018, P.O.A.
-
Gandy P45 Forage Granulaatdoseerapparaat
2015, € 950
-
Toro Z-master Pro 8000
2018, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %