Focus op maisteelt werpt zijn vruchten af bij Heijblok
Na twee wisselvallige maisjaren heeft Marco Heijblok uit Hippolytushoef dit jaar samen met zijn adviseur extra aandacht gegeven aan de maisteelt. Dat heeft effect. De mais kende een topjaar. In de Kop van Noord-Holland was er dit jaar aan vocht geen gebrek.
Was de mais de laatste jaren minder goed?
'Ik teel al vijf jaar mais op dit perceel. De laatste twee jaar stond de mais niet helemaal egaal. Dat kost opbrengst en dat wil je eigenlijk niet missen. Ook waren vorig jaar tijdens de oogst sporen in het land gereden.
Omdat we dicht bij de Waddenzee zitten, is het hier altijd iets frisser dan elders
'Door de slechte oogst en weersomstandigheden vorig jaar kon ik het land niet voor andere teelt gebruiken, dus moest de mais er maar weer op. Mais is gevoelig voor structuur en bemesting. Daarom hebben we dit voorjaar met een adviseur alles uit de kast getrokken om het te laten slagen. Dat is goed gelukt.'
Hoe heeft u dit aangepakt?
'Omdat we door de structuurschade in het najaar niet konden ploegen op zware klei, hebben we met de cultivator het land wat vlak getrokken en bewerkt. Verder is samen met de adviseur gekozen voor een upgrade van de bodem. Zo is er een bodemmonster genomen, is het perceel bekalkt en is er drijfmest én vaste mest op gereden.
'Daarnaast hebben we GroMaize Opticoat toegepast. Deze meststof zorgt ervoor dat stikstof langzaam vrijkomt, vooral wanneer de maisplant de stikstof het hardst nodig heeft.
'Ook zijn bij het uitvoeren van de gewasbescherming sporenelementen meegespoten. Een soort precisiebemesting.'
Hoe staat de mais er nu bij?
'Goed, ook op de delen waar vorig jaar structuurschade was. Het perceel staat mooi egaal, het gewas is uitgegroeid en is zeker een halve meter hoger dan andere jaren. De kolfzetting is goed. Omdat we dicht bij de Waddenzee zitten, is het hier altijd iets frisser dan elders. We hebben hier altijd al veel regen gehad. Vorig weekend hadden we nog eens 60 millimeter.
'De omstandigheden zijn hier ideaal voor een goede maisgroei. Afhankelijk van de weersomstandigheden verwacht ik dat we voor 1 oktober oogsten. Ik denk dat het drogestofpercentage 23 procent is. Dat is nu nog moeilijk in te schatten.'
Gaat u de koeien weer voeren met voederbieten?
'Ja, ik heb 2,5 hectare voederbieten en 9 hectare mais. Drie dagen voor de maisoogst haal ik de voederbieten van het land. Die komen vervolgens in een mengkuil. Dit bevalt erg goed. Zo voer ik de koeien in de zomerperiode ook mais en voederbieten. Dat past erg goed bij het verse gras.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fella TH13010 getrokken schudder
2012, P.O.A.
-
Valmet 8800 trekker
Gebruikt, € 22.500
-
Gewichtblok 1450 kg TOP
Gebruikt, P.O.A.
-
Toro TIMECUTTER MR 5075-T
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag9° / 6°30 %
-
Woensdag9° / 4°90 %
-
Donderdag9° / 5°30 %