Kleine wijziging, vervelende gevolgen
Minister Carola Schouten van LNV maakte ruim een maand geleden een wetsvoorstel bekend dat onschuldig leek. Het kreeg niet veel aandacht in de vakbladen, maar volgens mij heeft de voorgestelde wijziging vervelende praktische gevolgen.

Het wetsvoorstel probeert een aantal weeffouten in het fosfaatrechtenstelsel te herstellen. Zo probeert de minister de definitie van melkvee duidelijker te maken, zodat een veehouder beter weet voor welk vee fosfaatrechten nodig zijn. De fosfaatregels zijn niet duidelijk en de rechter tikte de minister eerder op de vingers over het intrekken van fosfaatrechten bij onder meer vleesveehouders.
Volgens de rechter heb je nu ook fosfaatrechten nodig voor bijvoorbeeld vrouwelijk jongvee voor de vleesveehouderij. Het doel dat je op enig moment met het vee hebt, is nu bepalend voor de vraag of je er fosfaatrechten voor nodig hebt. Door de nieuwe definitie in het wetsvoorstel wordt dit aangepast. Niet alleen het doel, maar ook de eindbestemming wordt dan bepalend.
Denk aan het volgende voorbeeld: een zoogkoeienhouder houdt een vrouwelijk rund vanaf de geboorte als vleeskalf. Anders gezegd: het vaarskalf wordt afgemest met als doel op enig moment volgroeid naar de slacht te worden afgevoerd. Na drie maanden verkoopt de zoogkoeienhouder het kalf en de koper besluit het kalf toch op te fokken tot zoogkoe, waarna het rund op den duur zelf ook afkalft. Beide veehouders doen niet mee aan de vrijstellingsregeling.
Ik vrees dat dit wetsvoorstel leidt tot onwerkbare situaties voor veehouders en handelaren
Volgens de huidige rechtspraak geldt dat dit rund voor de eerste drie maanden niet onder het begrip melkvee valt en dat de eerste boer daarvoor dus geen fosfaatrechten nodig heeft, maar na deze drie maanden wel. Volgens de nieuwe definitie in het wetsvoorstel zijn er vanaf de geboorte van dit rund al fosfaatrechten nodig, omdat het rund zelf uiteindelijk een kalf krijgt.
Ik vrees dat dit leidt tot onwerkbare situaties voor veehouders en handelaren. Je zou iedere keer een contract moeten ondertekenen met een kettingbeding, om te voorkomen dat het verkochte rund onbedoeld een kalf krijgt en er met terugwerkende kracht fosfaatrechten nodig zijn. Ik heb via de internetconsultatie aan de bel getrokken om te voorkomen dat dit zo wordt ingevoerd. Hopelijk wordt dit rechtgezet, voordat het wetsvoorstel wordt aangenomen.
www.nico-advocatuur.nl
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 8703
Gebruikt, P.O.A.
-
Weidesleep 8mtr
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (RL) #691988
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland Tractor T5.95 (MG) #145089
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Woensdag17° / 3°0 %
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 7°0 %