Sinaasappelolie verslaat plaaginsecten
De toepassing van sinaasappelolie als breedwerkend gewasbeschermingsmiddel tegen plaaginsecten én als mengmiddel bij chemie maakt wereldwijd in veel teelten indruk. Ook doorbreekt de werkzame stof bestaande resistenties.
Hoewel vaktelers kritisch zijn over nieuwe middelen die als 'alleskunner' in de markt worden gezet, lijken de resultaten van grootschalige testen door producent Oro Agri met het groene correctiemiddel Oroganic in ieder geval veelbelovend.
Dit bleek op een persbijeenkomst waar algemeen directeur Carol Pullen en Benelux-manager Martien Melissant van het in negentig landen gevestigde bedrijf hun visie gaven. Gewasspecialist Helma Verberkt van Glastuinbouw Nederland en teeltspecialist Ike Vlielander van Dümmen Orange kwamen ook aan het woord.
Nederland late aanhaker
Al in 2004 experimenteerde de producent van agrochemische producten met sinaasappelolie. Pullen: 'Het bleek dat de stof een werking had op insecten en plagen.' Op dit principe is patent aangevraagd. Hiermee werd de basis gelegd voor productie. Bij de latere opmars over de continenten is Nederland redelijk buiten beschouwing gebleven. Totdat kwekers signalen over Oroganic, in het buitenland bekend als Prev-Am, oppikten bij handelsreizen.
Het product heeft inmiddels een Nederlandse toelating voor de bedekte teelt van tomaat, paprika, komkommerachtigen en snijbloemen onder glas. Melissant: 'Het heeft een zeer snelle werking tegen spintmijten, wittevlieg, trips, en bladluis. Maar ook tegen zwarte luis en meeldauw.'
Snelle werking
Waar chemische middelen soms pas werken na enkele dagen, gaat sinaasappelolie vrijwel direct het gevecht aan met plaaginsecten. 'Uitschakeling is te zien na enkele uren', toonde Melissant in een video.
Naast de sterke knockdownwerking is het een laagrisicostof, zonder residu en maximale residulimiet. 'Ook is er geen wachttijd, waardoor biologie veilig kan worden ingezet na opdrogen', lichtte teeltspecialist Vlielander toe. 'Alhoewel er ook enig effect is op een aantal nuttige bestrijders', beaamde Melissant. 'Maar tegen het middel kan geen resistentie worden gevormd, waardoor het blijvend kan worden ingezet.'
Een eventueel aanwezige resistentie tegen andere werkzame stoffen wordt door Oroganic doorbroken. 'Het is daarom een goed mengmiddel bij bestaande chemie', stelt Melissant. Nieuwe toelatingsaanvragen in aubergine, potplanten, zachtfruit en ook diverse buitenteelten zijn gedaan bij het Ctgb.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Overigen ONBEKEND VICON UZS-195 U-SNIJ
Gebruikt, € 750
-
Claas VOLTO 870
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga PARK 500 WX
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 4066R (WD) #274711
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %