Gewasbescherming boom- en vasteplantenteelt verandert snel
In twintig jaar tijd is bijna het hele gewasbeschermingsmiddelenpakket in de boom- en vasteplantenteelt volledig veranderd.
Slechts enkele middelen uit de Delphy Gewasbeschermingsgids 2020 waren twintig jaar geleden al toegelaten. Meer dan de helft is nieuw, ten opzichte van tien jaar geleden.
Begin mei is de 23ste druk van de Delphy Gewasbeschermingsgids Boomteelt en Vasteplantenteelt verschenen en verstuurd naar kwekers die deze hebben besteld. Daarnaast hebben kwekers een inlogcode ontvangen waarmee ze de gids ook als app kunnen raadplegen op hun smartphone.
Toelating middelen
Gewasbeschermingsspecialist Wilco Dorresteijn van Delphy vergeleek de gids van 2020 met die van 2010 en 2000. 'Ieder jaar vervallen er toelatingen van middelen en komen er nieuwe middelen bij. Zo is er de laatste jaren weer veel veranderd. Maar als je het vergelijkt met een gids van tien of twintig jaar terug, dan is het extreem.'
Bijna geen van de huidige middelen was twintig jaar geleden al toegelaten en meer dan de helft van de huidige middelen tien jaar terug nog niet. Dit betekent ook dat de adviezen voor de aanpak van ziekten, plagen en onkruiden in de boom- en vasteplantenteelt compleet zijn gewijzigd.
Aantal middelen
'Kwekers zeggen weleens: jullie gids wordt zeker iedere keer dunner.' Volgens Dorresteijn is het tegendeel waar. Het aantal middelen in de gids is volgens hem de laatste jaren toegenomen. In de nieuwe gids staan meer dan 120 middelen.
In plaats van breedwerkende middelen met een brede toelating, komen er steeds meer middelen op de markt met een specifieke werking en toelating. Dit is wel een aandachtspunt in het gebruik. Een voordeel is dat de nieuwe middelen veelal een lagere milieubelasting hebben en veiliger zijn voor natuurlijke vijanden.
Nieuwe adviezen
Niet alleen de middelen wijzigen. De gids wordt iedere keer uitgebreid met nieuwe adviezen en kennis. Bijvoorbeeld over biologische bestrijding, onkruidbestrijding, hulpstoffen of spuiten op het juiste moment. Zo wordt biologische bestrijding van spint steeds meer gemeengoed, terwijl dat twintig jaar geleden nog in de kinderschoenen stond. Voor de preventie van schimmelziekten zijn tegenwoordig middelen toegelaten die de natuurlijke afweer van de plant stimuleren, zoals Inssimo.
Ieder middel heeft zijn specifieke beperkingen qua aantal toepassingen en dosering op het etiket. In de nieuwe gids staan daarom uitgebreide tabellen en overzichten. In de gids van twintig jaar terug staan er beduidend minder beperkingen. Toen kwamen net de eerste driftreducerende doppen op de markt. Nu is 75 procent driftreductie standaard op ieder perceel.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
GF8501 MH
Gebruikt, € 2.500
-
Ziegler DRS 715 TWIN
2008, P.O.A.
-
Fendt 412 Vario COM1
2003, P.O.A.
-
Gewichtblok 1450 kg TOP
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %