Inkomen vleeskuikenhouders niet afhankelijk van concept
Het maakt voor het inkomen van een pluimveehouder niet uit aan welk concept hij of zij meedoet. Bijzondere concepten genereerden in 2017 wel meer inkomsten, maar daar staat tegenover dat de kostprijs ook hoger is. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research.
Reguliere kip, langzamer groeiende vleeskuikens en biologische kip leverden in 2017 hetzelfde inkomen voor de pluimveehouder. De opbrengstprijs voor langzamer groeiende en biologische vleeskuikens was hoger dan voor reguliere kip.
Het gelijke inkomen heeft te maken met de kostprijs. Reguliere kip heeft de laagste kostprijs en dat neemt toe bij de langzaam groeiende en biologische vleeskippen. De hogere opbrengstprijzen compenseren dan de extra kosten op het pluimveebedrijf.
Nieuwe concepten
De Nederlandse markt verkoopt pluimveevlees van diverse concepten op basis van langzamer groeiende vleeskuikens. Voorbeelden in de supermarkt zijn de Kip van Morgen (KVM) en het Beter Leven-keurmerk met 1 ster (BLK1) van de Dierenbescherming. Deze concepten vormen een tussensegment tussen de reguliere kip en de biologische kip.
Dierenwelzijn krijgt veel aandacht in Nederland. In het geval van vleeskuikens zijn met name de bezettingsdichtheid in de stal en de groeisnelheid van de kuikens onderwerp van discussie. Om tegemoet te komen aan de maatschappelijke eisen voor een hoger dierenwelzijn, zijn er nieuwe houderijsystemen ontwikkeld.
Slachtrendement
In het Wagenningse onderzoek, bekend onder de noemer Greenwell, worden de KVM- en BLK1-kip vergeleken met reguliere en biologische kip. De kostprijs op het pluimveebedrijf neemt voor KVM, BLK1 en biologisch toe met 20, 44 en 193 procent ten opzichte van de reguliere kip. Per kilo borstfilet is de toename respectievelijk 38, 78 en 402 procent.
Deze toename is groter dan de toename van de kostprijs op het pluimveebedrijf, omdat bij langzamer groeiende dieren het slacht- en filetrendement lager zijn dan bij de reguliere kip.
Greenwell-project
Binnen Greenwell ontwikkelen wetenschappers van Wageningen Livestock Research en Wageningen Economic Research een model om de effecten van vleeskuikenproductiesystemen op duurzaamheid (milieu, dierenwelzijn en economie) in te kunnen schatten.
Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en vier bedrijven actief in de vleeskuikenketen, binnen het raamwerk van de publiek-private samenwerking van Topsector Agri & Food.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
onbekend stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #135518
Gebruikt, P.O.A.
-
Ziegler DRS 715 TWIN
2008, P.O.A.
-
Evers Forest 11-303-2R62
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %