Fokkerij wordt woonhuis met recreatieve business

Toen Anita en Dennis het tekoopbord in de tuin zagen staan, belden ze meteen aan. Al jaren zochten zij naar een stek voor hun droom: ondernemen in de recreatieve sector. Een statig voorhuis, gigantische stolpschuur én volop ruimte… Perfect. Maar financieel onhaalbaar. Twee regelingen boden uitkomst: Ruimte voor Ruimte en Functieverandering Agrarische Bebouwing. Binnen drie weken was de deal beklonken.

Fokkerij+wordt+woonhuis+met+recreatieve+business
NVM
© Stamland Communicatie

Het dubbele vierkant van de stolpschuur in de Wieringerwaard dateert uit de achttiende eeuw. Het imposante voorhuis, aangebouwd in 1914, herinnert aan de uiterst florerende koeienhandel die hier ooit plaatsvond. Een aantal jaren geleden kwam aan het agrarische verhaal een einde. Zoals zo vaak werd het land als eerste verkocht. Erf en opstal bleven over: oude schuren, een vervallen stolp van achttien bij vierentwintig meter en een prachtig woonhuis waar veertig jaar niets aan was gedaan.

Het achterstallige onderhoud weerhield Anita en Dennis er niet van om een bod voor te bereiden. 'Wij waren meteen verliefd op dit pand', vertelt Anita, 'zo veel historie en mogelijkheden!'

De twee runnen een schildersbedrijf, maar willen dit zware werk niet tot hun pensioenleeftijd blijven doen. Het is hun grote wens om een bedrijf in de recreatieve sector op te bouwen. Na een aantal jaren speuren, leken zij nu de ultieme stek te hebben gevonden. Alleen paste het financiële plaatje niet. Het voorhuis had veel kostbaar sleutelwerk nodig en voor de recreatieve doeleinden moest de stolpschuur volledig worden verbouwd.

Een unieke prijs-kwaliteitsverhouding in een prachtige omgeving

Sloop in ruil voor bouwkavel

Geert Klaver van Klaver Makelaardij dacht met Anita en Dennis mee. Voor de vereiste herbestemming van het perceel deed hij een beroep op het beleid Functieverandering Agrarische Bebouwing. Dit maakt nieuwe woon- of werkfuncties van dergelijke panden eenvoudiger bespreekbaar met gemeenten.

Om de aankoopsom te verlagen zette hij Ruimte voor Ruimte in. 'Via deze regeling kon de gemeente, in ruil voor de sloop van onze overbodige schuren, een vrije bouwkavel uitgeven op de grond hiernaast', legt Dennis uit. 'Het mes van deze extra inkomstenbron sneed aan twee kanten. De verkoper was zijn opstallen eerder kwijt doordat hij kon zakken met de prijs, en wij hebben nu budget voor behoud van het gebouw.'

Alle partijen tevreden

Binnen drie weken schudden alle partijen elkaar tevreden de hand. Inclusief de gemeente, die inziet dat op deze manier mooie, historische panden behouden kunnen blijven. Bovendien zal de constructie nóg een partij gelukkig maken: wie een nieuwe woning wil laten bouwen in een landelijke omgeving kan op de vrije kavel zijn hart ophalen.

Officieel is de overdracht van het pand pas over negen maanden. Anita en Dennis maakten echter een mooie afspraak met de verkoper. 'Wij mochten er direct in tegen een maandelijks huurbedrag. Dat gaat straks weer van de koopsom af. Hierdoor ontvangt de verkoper alvast geld en konden wij onze vorige woning direct verkopen', vertelt Anita. Stralend: 'En we kunnen nu al beginnen met het renoveren van dit huis!'

Het gezin met twee jonge kinderen geniet nu al volop van het leven in deze bijzondere woning. Ondertussen wordt er hard geklust.

Huurstroom

Hoe de recreatieve business in de grote stolpschuur eruit gaat zien, staat nog niet vast. 'Van mensen in de buurt hoorden we dat er een tekort is aan seniorenwoningen. Alleen is dat waarschijnlijk – qua regelgeving, zorg en andere faciliteiten – nu nog een brug te ver. Appartementen voor een bed and breakfast zijn eenvoudiger te realiseren. Die kant zal het wel opgaan. We moeten een huurstroom op gang brengen om het geheel exploiteerbaar te maken', vertelt Dennis, die ervan overtuigd is dat hij over een paar jaar de kwasten aan de wilgen kan hangen.

'Deze stek heeft alle ingrediënten voor een succesvolle bed and breakfast: een buitengewoon gebouw in een prachtige omgeving dichtbij de kust. Deze aankoop heeft een unieke prijs-kwaliteitsverhouding.'

NVM helpt bij herbestemmen van agrarisch vastgoedDit artikel verscheen eerder in het magazine 'Woonwensen en ondernemersdromen komen uit op het platteland' dat NVM in januari 2020 lanceerde ter inspiratie voor agrarische ondernemers die herbestemming van hun vastgoed overwegen. Het aantal agrarische ondernemers daalt en veel van hun karakteristieke woonhuizen, ruime erven en schuren komen leeg te staan. Ze bieden mogelijkheden voor andere invulling, zowel op woon- als werkgebied. NVM zet zich in om agrarische ondernemers te helpen met het herbestemmen van hun vastgoed. Voor wonen en recreëren is het platteland ongekend populair. Gedreven door de hoge huizenprijzen in de Randstad, gaan steeds meer mensen op zoek naar een woning in andere delen van Nederland. Gemeenten werken steeds flexibeler mee aan functieverandering van agrarische gebouwen en gronden. Hiervoor zijn zelfs stimulerende beleidsregels geschreven. Ruimte voor Ruimte en VAB (vrijkomende agrarische bebouwing) zijn de twee bekendste. Deze maken de herbestemmingsprocedure niet alleen eenvoudiger, maar maken ook oplossingen met financiële voordelen mogelijk. Hierdoor ontstaan sneller overeenkomsten die voor alle partijen aantrekkelijk zijn. De agrarische locaties zijn vruchtbare grond voor nieuwe dromen. Meer informatie: nvm.nl/agrarisch-landelijk .

NVM

NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed is gespecialiseerd in onroerend goed in het buitengebied. Wilt u goed boeren met uw agrarisch en landelijk vastgoed?...

Lees verder »

Meer van NVM

Lees ook

Meer artikelen van NVM »

Artikelen over NVM