Inzet van herbicide Bonalan in gevaar
Bonalan, een veelgebruikt herbicide in de teelt van onder andere cichorei, witlof, sla en diverse andere teelten dreigt zijn toelating te verliezen. Alternatieven zijn nog onvoldoende beschikbaar.
Dit melden bezorgde telers en Certis, specialist in gewasbescherming aan Nieuwe Oogst. De actieve stof in Bonalan, benfluralin, doorloopt op dit moment een Europese herbeoordeling.
Nog deze maand staat een discussie bij de Europese instanties op de agenda over het niet herregistreren van benfluralin. Hiermee bestaat de kans dat het gewasbeschermingsmiddel Bonalan vervalt.
Mogelijke vervanging
Het middel wordt gezien als een mogelijke vervanging van andere herbiciden die bij cichorei komen te vervallen, zegt crop manager Edwin Hendriks van Certis. Het bedrijf biedt systeemoplossingen voor geïntegreerde gewasbescherming en is, met telers, bezorgd over de dreigende maatregel.
'We zien het bij telers beschikbare middelenpakket steeds verder krimpen.' Naast cichorei is Bonalan in gebruik bij witlof (pennenteelt), sla en diverse andere teelten.
Onkruidbeheersing
Benfluralin vormt de basis voor de onkruidbeheersing van een aantal lastig te bestrijden onkruiden, zegt Hendriks. 'Het wegvallen ervan in de kweek van (inuline)cichorei zou een bijzonder ongunstige ontwikkeling zijn voor het voortbestaan van deze potentievolle teelt in het Nederlandse bouwplan.'
Het bladapparaat bij cichorei staat namelijk lang open en dat geeft meer problemen bij de onkruidbestrijding, duidt Hendriks. 'Inkrimping van de sector is denkbaar, omdat onder meer chloorprofam ook al wegvalt per oktober.'
Kiemremmer
Chloorprofam wordt vooral gebruikt als kiemremmer in aardappelen en als herbicide bij de teelt van uien, sla en bloembollen. Bonalan dreigt hetzelfde lot. Ook voor andere teelten zal de onkruidbeheersing zonder Bonalan aanzienlijk lastiger uitvoerbaar zijn. Praktische alternatieven zijn nog onvoldoende beschikbaar.
De EFSA-conclusie voor benfluralin is al in november gepubliceerd. Er zijn drie kritische zorgpunten benoemd.
Veilig gebruik
'Gebaseerd op het ingediende dossier kunnen deze drie punten netjes beantwoord worden en is een veilig gebruik mogelijk', bepleit Hendriks. 'Maar we moeten als Nederland en België wel opstaan om dit in goede banen te leiden.'
Nederland speelt in de Europese Unie een bescheiden rol in de toelating. Ons stempercentage stokt bij 4 procent. Certis zegt samen met de toelatingshouder Gowan alles in het werk te zullen stellen om Bonalan te behouden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga VILLA 15 HST
Nieuw, P.O.A.
-
Niemeyer RS 470 TWIN
Gebruikt, € 3.000
-
Stiga PARK 500 WX
Nieuw, P.O.A.
-
Fendt Slicer 3160 TLX KC achtermaaier
2019, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %