Gebroeders Van Eldik hebben focus op leibomen

Het kweken van leibomen is de specialiteit van de broers Albert en Corné van Eldik. Na twintig jaar was het tijd om te verhuizen van Lienden naar Ingen, waar ze een moderne schuur hebben voor hun 23 hectare grote bedrijf.

Gebroeders+Van+Eldik+hebben+focus+op+leibomen
© William Hoogteyling

Het was al jaren de wens van boomkwekers Albert en Corné van Eldik om nieuw te bouwen, omdat ze in de oude schuur in Lienden uit hun jasje waren gegroeid, maar het viel niet mee om een geschikte plek te vinden. Vorig jaar is dat gelukt.

Op hun nieuwe vestiging in Ingen beschikken de broers over een volledig geïsoleerde schuur van 40 bij 20 meter, die is voorzien van de nieuwste snufjes, zoals ledverlichting die aan- en uitgaat door bewegingsmelders en elektrische vloerverwarming. 'We gaan ook nog zonnepanelen op het dak plaatsen,' zegt Albert van Eldik, 'maar dan willen we eerst meer inzicht hebben in het verbruik.' Over de investering laten de kwekers zich liever niet uit.

De schuur biedt ruimte voor het voorbereiden van leigoed.
De schuur biedt ruimte voor het voorbereiden van leigoed. © William Hoogteyling

We merken dat hoveniers en gemeenten weer gemakkelijker een maatje groter aankopen

Albert van Eldik, boomkweker in Ingen

Familie

De broers komen uit een boomkwekersfamilie, maar hun vader werkte in de bouw. Albert van Eldik is in 1999 na de middelbare tuinbouwschool op 0,5 hectare zijn eigen boomkwekerij begonnen, Corné van Eldik is daar een jaar later bij gekomen.

'De eerste jaren is het vooral investeren en verdien je nog niets', zegt de oprichter. 'Ik ben begonnen met een gangbaar assortiment laanbomen met een stamdikte van 6 tot 8 en 10 tot 12 centimeter en later hebben we dat uitgebouwd naar grotere bomen.' Het bedrijf is nu gespecialiseerd in leibomen, waarvan de linde, de amberboom, de beuk en de laurier de belangrijkste soorten zijn. Daarnaast produceren de broers bomen en vormbomen in containers.

Belangrijkste maanden

Voor de verkoop zijn de belangrijkste maanden in het voorjaar maart en april en in het najaar september tot en met november. In de lente planten de kwekers het plantgoed dat ze hebben ingekocht bij verschillende leveranciers in Zundert in de vollegrond of in containers. De herfst en de winter zijn verder bestemd voor oppotten en voorbereiden van het leigoed voor in de containers, het verplanten en de eerste orders rooien. Na april is het tijd om de toppen van de bomen aan te binden en stokken te steken.

Alle bomen verplanten de kwekers een keer, zodat ze op een bredere afstand van elkaar komen te staan en een voller wortelgestel en een mooiere kroon vormen. Bomen voor straten en parken verplanten ze nog een tweede keer. Ook oculeren de broers zo'n 15.000 bomen per jaar door slapende knoppen op een wilde, bewortelde onderstam te plaatsen. Enten doen ze ook: per jaar zetten ze ongeveer 1.000 enten op een wilde stam van 2 meter van dezelfde soort.

Prijzen in de lift

Afnemers van de boomkwekerij zijn groothandelaren, hoveniers, tuincentra en partijen als bouwbedrijven die woningen compleet met tuin als pakket verkopen. Na de crisisjaren zitten de prijzen sinds vier jaar weer in de lift. 'We merken dat hoveniers weer gemakkelijker een maatje groter aankopen en dat gemeenten meer in groen investeren', zegt Van Eldik. 'Hoewel wij zelf nauwelijks direct met gemeenten te maken hebben, omdat die de inkoop in het algemeen uitbesteden aan groenaanleggers.'

Op de kwekerij houdt Corné van Eldik zich vooral bezig met de teelt en Albert van Eldik met de handel. Zijn vrouw doet de administratie. Daarnaast hebben ze drie neven in dienst, van wie er twee nog naar school gaan. Het bedrijf van de broers is aangesloten bij Tree Centre Opheusden (TCO), samen met meer dan 130 boomkwekerijen uit de regio. 'Daarmee vormen we één gezicht naar handelaren uit de hele wereld, hoewel wij onze bomen alleen in Nederland afzetten. We hebben een gezamenlijke website, waarbij ieder lid zijn bomen kan aanbieden en verkopen.'

Draagvlak

Albert van Eldik is actief in de werkgroep ruimtelijke ordening van TCO. 'Door daarin samen op te trekken, zorgen we dat er voldoende ruimte beschikbaar blijft om te telen en daar ook draagvlak voor is.'

Het bestrijden van ziektes en plagen bezorgt de kwekers weinig last, maar het tegengaan van onkruid vinden ze steeds lastiger vanwege het teruglopende aantal toegestane middelen. 'Om het onkruid mechanisch te verwijderen, hebben we net een nieuwe schoffelmachine aangeschaft, die in de breedte instelbaar is en die we dit jaar gaan uitproberen', zegt Van Eldik. Ook gaan de broers experimenteren met grasbanen tussen de bomen.

Modetrends

In de boomteelt is het niet zo gemakkelijk om op modetrends in te spelen, omdat bomen drie tot tien jaar tijd nodig hebben om te groeien. 'Maar uiteraard proberen we wel mee te gaan met de vraag uit de markt', zegt Van Eldik. 'De laatste jaren zie je bijvoorbeeld dat er veel belangstelling is voor de Acer rubrum cultivars, die bladeren hebben in mooie herfstkleuren. Ook bomen die in de winter groen blijven, zoals de Portugese laurier, de steeneik en de Prunus laurocerasus doen het goed.'

De broers proberen in te spelen op de vraag uit de markt.
De broers proberen in te spelen op de vraag uit de markt. © William Hoogteyling

Snoeiafval is basis bodemverbeteraar
Boomkwekerij Gebr. Van Eldik in Ingen meet 23 hectare, heeft ongeveer 150.000 bomen op voorraad en verkoopt jaarlijks zo'n 30.000 stuks, de helft in kluit en container, de rest met blote wortel. De boomdiktes variëren van tussen de 8 en 10 centimeter tot tussen de 20 en 25 centimeter. Dikkere bomen die niet zijn verkocht, versnipperen de ondernemers, maar dat komt zelden voor. De beregening in de vollegrond gebeurt met een haspel; voor de containervelden staan de bomen op worteldoek, druppelslangen zorgen voor water- en mesttoevoer. Dankzij de kleigrond in het rivierengebied blijft de schade tijdens droogte beperkt, hoewel de groei dan wel wat achterblijft. Voor het rooien gebruiken de broers een kluitrooimachine, waarin verschillende messen passen voor verschillende bomen. Ook hebben zij een blote wortelrooier om de aarde van de boomwortels af te kunnen schudden. Met hoogwerkers kunnen zij tot op een hoogte van 6 meter snoeien. Het versnipperde snoeiafval dient als bodemverbeteraar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer