LTO en natuurclubs Utrecht sluiten vrede
De kou tussen LTO Noord Utrecht en natuurorganisaties uit de provincie is uit de lucht. De partijen hebben met elkaar gesproken en bespreken binnenkort op welke thema's ze elkaar mogelijk kunnen versterken.
De reden voor de spanningen was het Actieplan stikstof dat de natuurorganisaties eind vorig jaar aanboden aan Provinciale Staten van Utrecht. Daarop werd alle overleg bevroren door het Utrechtse LTO-bestuur. 'Wat daarin stond ging nog een stap verder dan de beleidsregels', zegt voorzitter Bert van Donselaar van LTO Noord Utrecht.
In het actieplan stuurden de natuurorganisaties aan op warme sanering van intensieve veehouderijen en op het intrekken van vergunningsruimte en fosfaatrechten, zonder vrijwilligheid. 'Deze stikstofmaatregelen zouden bovendien slecht uitwerken op de biodiversiteit en kringlooplandbouw', aldus van Donselaar.
De voorzitter van LTO Noord Utrecht sprak recent al met vertegenwoordigers van Natuurmonumenten en de Natuur- en Milieufederatie. Zij stuurden een brief richting de agrarische sector waarin ze aanboden in gesprek te gaan over de plannen. Dit gesprek vond afgelopen week plaats tijdens het Provinciaal Overleg van de lokale Utrechtse LTO-afdelingen.
'Daar is de natuurorganisaties het vuur na aan de schenen gelegd', zegt Van Donselaar. 'Maar er is een wijs besluit genomen om samen weer een stap voorwaarts te doen. Je hoeft het niet altijd eens te worden met elkaar, maar we gaan kijken naar zaken waar we het wel met elkaar over eens zijn.'
Binnenkort gesprek
Binnen nu en een maand gaat er een gesprek plaatsvinden tussen een LTO-delegatie en de natuurorganisaties. 'Dat heeft als doel om te onderzoeken wat er voor die organisaties bespreekbaar is. Moet bijvoorbeeld alle natuur koste wat het kost behouden blijven, of kunnen we wellicht samenwerken om de ganzenoverlast te bestrijden?', schetst Van Donselaar de insteek van dat gesprek.
'De agenda wordt momenteel opgesteld. Ik vind het zelf wel spannend hoe onze leden hiernaar kijken. Ik wil het niet alleen doen. Daarom heb ik gevraagd of er vanuit de lokale besturen ook een vertegenwoordiger bij komt.'
Volgens Van Donselaar zijn er voldoende thema's waarbij landbouw en natuur de krachten kunnen bundelen. 'Als landbouw en natuur het al eens zijn met elkaar, dan sta je ook sterk tegenover overheden. En ze zeggen het in hun uitingen niet altijd, maar ook bij de natuurorganisaties leeft het gevoel dat zij niet zonder de boeren kunnen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2007, € 27.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z315E (WD) #28857
Gebruikt, P.O.A.
-
Overige Tractor OVERIGE TRACTOREN (LH) #162198
Gebruikt, € 6.000
-
Toro PROLINE H600
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %