Kwekers nemen Groen Groep Eelde over
Lokale kwekers nemen Groen Groep Eelde over van bloemenveiling Royal FloraHolland. Ze willen met de marktplaats voor hoveniers, tuincentra en gemeentes de klanten in het noorden van Nederland en Noordwest-Duitsland blijven bedienen. Dat is goed voor de werkgelegenheid in de regio en bespaart veel transportkilometers.
Groen Groep Eelde (GGE) komt nog voor de zomer in handen van boom- en vasteplantenkwekers die bij de organisatie zijn aangesloten. Nu is GGE, die faciliteert tussen kwekers en afnemers, nog onderdeel van Royal FloraHolland. De cash-and-carry van GGE past niet meer bij de activiteiten van FloraHolland, maar de kwekers willen wel graag hun marktplaats voor met name hoveniers, tuincentra en gemeentes in het noorden van Nederland en Noordwest-Duitsland handhaven.
Zo'n dertig kwekers, met name uit Noord-Nederland, zijn lid van GGE en bieden hun producten daar te koop aan. Als ze bepaalde soorten niet in het assortiment hebben, kopen ze die in bij een groep van zeventig kwekers uit het hele land.
'We hebben al onze leden de kans geboden om deelnemer te worden in GGE', zegt bedrijfsleider Gerard Esser. 'Een substantieel deel van hen heeft al ja gezegd, anderen denken erover na. Maar het gaat zeker door en we willen alles uiterlijk op 1 juni afgerond hebben.' De nieuwe organisatie wordt een bv met een beperkt aantal aandeelhouders. De overige leden worden deelnemers die vanuit een coöperatieve gedachte financieel hun bijdrage leveren.
Klanten willen grootte, vorm en kleur van planten en bomen zien
Agricentrum Eelde
GGE is in 1995 ontstaan als onderdeel van Agricentrum Eelde, waarin ook Bloemenveiling Eelde was ondergebracht. Esser ziet de op handen zijnde overname als een logische stap, na de keuze die FloraHolland heeft gemaakt om zich te concentreren op kernactiviteiten.
Kwekers kunnen hun producten in de nieuwe situatie nog wel laten veilen, maar volgens de bedrijfsleider is de veiling dan een soortgelijke partij als de Eelder groothandel Intervema die potgrond, potten, meststoffen en andere hardware levert. Of transportbedrijf Faber, eveneens uit Eelde.
Esser geeft aan dat de economie in het noorden van Nederland booming is, onder andere door de bouw van nieuwe woonwijken in Groningen en Assen. Ondanks dat de Europese markt ook aan de eigen kwekers trekt, geven ze er de voorkeur aan hun producten via GGE af te zetten. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan doen ze volgens de bedrijfsleider alle moeite om hun klanten alternatieven aan te bieden.
Weinig veranderingen
Voor de overname gaat het om het terrein van 2 hectare met alle gebouwen en de acht medewerkers van GGE. Zij kunnen hun werkzaamheden voortzetten. Voor de rest verwacht Esser dat de huidige structuur gehandhaafd kan blijven, zoals een bestuur dat de leden vertegenwoordigt. Ook GGE-voorzitter Jan Ubels verwacht weinig veranderingen. 'Natuurlijk heb je te maken met taxateurs, accountants en notarissen, maar dat is allemaal niet zo spannend.'
De verkoop van jaarlijks honderdduizenden planten aan meer dan achthonderd klanten vindt bij GGE voor ongeveer de helft plaats via directe bestellingen en voor de andere helft via de fysieke locatie. Wat betreft Esser is het voortbestaan juist vanwege dat laatste belangrijk.
Esser legt uit dat GGE steeds meer bemiddeling doet voor tuincentra en gemeentes in het noorden van het land. Daarvoor heeft hij een app ontwikkeld en in april gaat een nieuwe webshop live, waarmee de Groen Groep het de klant nog makkelijker wil maken.
Weinig plantenkennis
Maar ondanks alle online mogelijkheden komen veel klanten toch graag eerst in Eelde kijken om te zien wat voor grootte, vorm en kleur de planten en bomen hebben. Dat geldt volgens Esser ook voor jonge hoveniers. Die hebben in zijn ogen weinig plantenkennis door een matige scholing.
Speciaal voor hen heeft GGE al verschillende kennisavonden georganiseerd, waarop deskundigen vertellen over zaken als bedrijfsvoering en bemesting. Daarbij ontstonden vaak discussies waarvan alle partijen konden leren.
Om transportkilometers terug te brengen, vindt Esser het net als Ubels belangrijk om klanten in Groningen, Friesland, Drenthe en in Noordwest-Duitsland ervan bewust te maken dat het beter is om investeringen in groen te doen bij noordelijke kwekers. GGE kan volgens hen meer service bieden, ten opzichte van grote boomkwekerijen. De organisatie kan namelijk meerdere kleinere partijen leveren, in plaats van één grote. En ze kan afnemers beter van advies voorzien.
Werkgelegenheid
'We kunnen op die manier bijdragen aan de werkgelegenheid in de regio en ook nog eens goede sier maken naar de burger', stelt Esser.
Voor Ubels speelt het werkgelegenheidsaspect ook een rol. Hij vertelt dat de afgelopen jaren grote boomkwekerijen in Veendam, Zuidlaren en Glimmen zijn verdwenen en dat er veel vergrijzing is binnen de sector. 'Ik begrijp wel dat de jeugd liever achter de computer zit dan handmatig werk doet in een kwekerij. Maar vanuit GGE kunnen we hen mogelijk stimuleren om toch voor de tuinbouw te kiezen.'
Bekijk meer over:
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Evers FOREST XL 9-310-2 R62
Nieuw, € 11.750
-
Cappon 2 schaar wentelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota B2441 + voorlader Compact traktor
Gebruikt, P.O.A.
-
Frontgewicht, staal - beton gewicht , 600, 800 ,1100 kilogram
Gebruikt, € 750
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 1°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag16° / 8°70 %