Wind verspreidt aardappelcysten over grote afstand
LTO en onderzoeksinstelling HLB wijzen aardappeltelers op het gevaar van de verspreiding van aardappelcysteaaltjes door verstuiving van grond.

'Het is goed om hier rekenschap mee te houden', vindt HLB-onderzoeker Egbert Schepel. 'Van wind is bekend dat het aardappelcysten over grote afstanden kan verplaatsen. Zeker bij de opkomst de laatste jaren van de virulente populaties van cysteaaltjes die aardappelmoeheid (AM) veroorzaken, kan dit een belangrijke rol spelen bij de uitbreiding van dit probleem.'
Het inzicht dat besmetting van cysteaaltjes via wind kan plaatsvinden, is volgens Schepel niet nieuw. Hij verwijst naar oud onderzoek van HLB waarin is aangetoond dat in stuifgrond hoge dichtheden van cysteaaltjes zijn vastgesteld. 'Het soortelijk gewicht van cysten is nog net iets lager dan dat van zandkorrels. Dan is het ook niet meer dan logisch om aan te nemen dat bij verstuiving niet alleen zand wordt verplaatst.'
Jaarrond stuifbestrijding
De onderzoeker adviseert aardappeltelers om in principe jaarrond maximaal in te zetten op stuifbestrijding, zeker op de gevoelige gronden. Dat kan door de percelen zolang mogelijk groen te houden met onder meer groenbemesters of door het aanleggen van antistuifdekken en het werken met een grof zaaibed.
Ook LTO-vakgroep Akkerbouw wijst in een notitie aardappeltelers op het verspreiden van aardappelcysteaaltjes door verstuiving. De organisatie noemt verstuiven na pootgoed en restgrond als derde potentiële besmettingsbron van AM.
Naast het tegengaan van verstuiven stelt LTO dat een goede bedrijfshygiëne de basis is in de strategie om AM-besmettingen te beheersen. Het advies aan zetmeeltelers is om bij eigen vermeerdering van TBM-pootgoed rekening te houden met de AM-status van het te gebruiken perceel. De voorkeur gaat hierbij uit naar gronden zonder of met een lichte besmetting van AM.
Aanhangende grond
Bij de verspreiding van AM via restgrond past de aanbeveling dat aardappeltelers bijvoorbeeld hun bespuitingen beginnen op percelen die vrij zijn van AM of licht besmet zijn en dat opwerken naar percelen met een zwaardere besmetting. Dit beperkt de kans op besmetting via aanhangende grond dat met de spuitmachine wordt verplaatst. Verder is het goed om restgrond terug te brengen naar de percelen van herkomst of beter nog om afvalgrond via inundatie AM-vrij te maken.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z545R (LH) #692985
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X590 (LH) #691673
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Extra 332XF frontschijvenmaaier
2016, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5095M (MG) #687878
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %