Kwekerij VDE Plant wortelt in glas

Planten in glas blijken een schot in de roos voor VDE Plant in Woubrugge. De reden voor het succes? 'Plantenwortels breken schadelijke stoffen af en hebben ook nog eens hun eigen schoonheid', zegt mede-eigenaar Karin van der Eijk.

Kwekerij+VDE+Plant+wortelt+in+glas
© Rianne den Balvert

VDE Plant in Woubrugge kweekt al meer dan zeventig jaar groene kamerplanten. De afgelopen vijftien jaar heeft het bedrijf steeds meer ingezet op nieuwe concepten die waarde toevoegen, zoals keramieken potten en de Luma Flora, een lamp met een plant.

In 2017 bracht de kwekerij de Clusia Rosea Princess in een cilinderglas op de markt, een plant waarvoor de kwekerij in 1999 het alleenrecht op de teelt heeft verworven. Dat bleek zo'n succes te zijn dat het assortiment aan planten in glas is uitgebreid en de verkoop is gestegen.

Clusia Rosea Princess in glas op water.
Clusia Rosea Princess in glas op water. © Rianne den Balvert

Over belangstelling voor glasconcept met planten op water hebben we niet te klagen

Karin van der Eijk, mede-eigenaar VDE Plant in Woubrugge

Luchtzuiverende werking

'Voor ons is de luchtzuiverende werking van planten een belangrijk thema', zegt Karin van der Eijk, mede-eigenaar van VDE Plant en verantwoordelijk voor de teelt. 'De wortels van een plant breken de schadelijke stoffen af die de bladeren opnemen. Omdat wortels ook nog eens hun eigen schoonheid hebben, zijn we in 2014 gaan experimenteren met hydroponie, door in water te bewortelen. Lang niet iedere plant bleek daarvoor geschikt te zijn, maar de Clusia wel.'

In de praktijk is gebleken dat vooral mangroveplanten geschikt zijn voor hydroponie. Inmiddels biedt VDE Plant ook de Monstera Obliqua, de Strelitzia en de Ctenanthe Burle Marxii aan in glas van verschillende soorten en maten en met de mogelijkheid ledverlichting toe te voegen.

Consumentenmerk

In 2014 heeft VDE Plant de naam Intenz Home geïntroduceerd als consumentenmerk voor zijn exclusieve plantensoorten. Van der Eijk heeft samen met haar schoonzus Krista Intenz on Tour georganiseerd, waarvoor ze bij bloemisten langsgaan om informatie uit te wisselen en inspiratie op te doen, zoals voor het ontwikkelen van nieuwe concepten voor de glaslijn.

Intenz Home is een exclusief consumentenmerk.
Intenz Home is een exclusief consumentenmerk. © Rianne den Balvert

'Daarnaast geven we workshops om in contact te komen met consumenten', zegt Van der Eijk. 'We wilden bijvoorbeeld de belangstelling voor een lamp als toevoeging aan het glasconcept peilen. Daarbij hadden we gedacht aan een groep van 25 mensen, maar de interesse was zo overweldigend dat dat er uiteindelijk driehonderd zijn geworden.'

Gesprek met eindklanten

Verder runt Van der Eijk met haar schoonzus een conceptstore bij de kwekerij, die op zaterdag van 10 tot 12.30 uur geopend is. 'Nu Woubrugge geen plantenwinkel meer heeft, kunnen wij onze nieuwe producten op deze manier aan consumenten laten zien. Onze winkel trekt steeds meer klanten, die ons onder andere op het idee van glas met ledlamp hebben gebracht. Wij vinden het belangrijk dat we in gesprek kunnen gaan met eindklanten. Daarom zijn we ook actief op sociale media, zoals Facebook en Instagram. En bloemisten mogen de informatie op onze website overnemen met hun eigen logo.'

VDE Plant teelt dertig soorten tropische planten, waarvan de verkoop richting de acht miljoen per jaar gaat. De stekken neemt de kwekerij af bij een stekbedrijf. De toegevoegde waarde vormde voorheen 5 procent van de omzet, maar is dankzij het glas opgelopen naar 10 procent. Eerst deed de kwekerij de glaslijn er tussen de bedrijven door bij, nu zijn daarin vier medewerkers met een bedrijfsleider actief.

Specialistisch werk

De planten in glas komen uit de voorraad in de kwekerij en gaan door een spoelmachine, voordat medewerkers ze in hun glazen behuizing plaatsen. 'Dat is specialistisch werk, want de wortels zijn kwetsbaar en het is belangrijk om schoon glas en schoon water te gebruiken voor de houdbaarheid.'

VDE Plant vaart wel bij de toegenomen belangstelling voor groene planten, die mede te danken is aan de wetenschappelijk aangetoonde luchtzuiverende werking. 'Ik zit in een commissie die een beter binnenklimaat wil bevorderen, samen met onderzoeker Pieter de Visser van Wageningen University & Research en met Air So Pure, een collectief van telers van luchtzuiverende planten, Royal FloraHolland, de Rabobank, installatiebedrijf Priva en onderzoeksinstituten.' Daarnaast werkt VDE Plant intensief samen met Koppert Biological Systems om zo weinig mogelijk chemie te gebruiken voor gewasbescherming.

Met concept op tv

De kwekerij wil het glasassortiment verder uitbreiden met planten van andere kwekers. De eerste testen met Phalaenopsis en Spathiphyllum zijn al gedaan. Van der Eijk: 'We zijn in december met ons glasconcept in De Grote Tuinverbouwing op tv geweest, dus over belangstelling hebben we niet te klagen', zegt Van der Eijk.

'We geven ook veel presentaties, zoals bij het tienjarig bestaan van de Nederlandse beroepsvereniging voor stylisten. Er is zoveel vraag dat we tegenwoordig twee bedrijven huren voor de productie en een loods voor de verwerking.'

Milieu-impact van planten berekenen
VDE Plant in Woubrugge stamt uit 1948 en is in handen van de derde generatie Van der Eijks: Karin van der Eijk, die zich bezighoudt met teelt en innovatie en haar broer Edwin, die actief is in marketing in verkoop. De derde eigenaar is compagnon Hein Visser, verantwoordelijk voor financiën en personeelszaken. De kwekerij meet 9 hectare en heeft zo'n tachtig medewerkers, van wie het merendeel vast in dienst is. De kwekerij is onder andere MPS-A, MPS-SQ, Grasp en MPS-GAP gecertificeerd, met een positieve beoordeling op sociale aspecten. VDE Plant was pilotkwekerij voor het bepalen van de ecologische footprint van groene planten door Benefits of Nature, een onafhankelijke stichting die tuinbouwbedrijven helpt met het verminderen van hun milieu-impact. Dit was complex gezien de uiteenlopende teelteigenschappen van de verschillende planten. Mede dankzij advies van onderzoeksinstituten leidde de pilot tot een algemene methodiek voor het berekenen van de footprint op productniveau in een kas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer