LTO Noord: pas glasvezelverklaring aan
Boeren rond de Lekdijk moeten een gedoogverklaring van Glasvezel Buitenaf alleen in gewijzigde vorm ondertekenen en terugsturen. Die oproep heeft LTO Noord per brief gedaan aan leden van de afdelingen Kromme Rijn en Heuvelrug en Zuid-West Utrecht.
Glasvezel Buitenaf startte recent met de communicatie richting grondeigenaren over de aanleg van de glasvezelkabel. Met de verstuurde gedoogverklaring geven grondeigenaren toestemming daarvoor. Het tracé dat Glasvezel Buitenaf koos voor deze kabel, raakt voor een groot gedeelte landbouwgrond.
LTO Noord maakt zich er zorgen over dat de rechten van agrarische ondernemers in de oorspronkelijke gedoogverklaring onvoldoende zijn gewaarborgd. LTO Noord en Glasvezel Buitenaf overlegden hier deze week over.
Overeenkomst wijzigen
De uitkomst van dat overleg is dat agrarisch ondernemers wordt aangeraden een aantal wijzigingen bij te schrijven op de overeenkomst, voordat ze deze terugsturen. De voorgestelde diepte van de kabels is nu 80 centimeter. Indien gewenst kan daar 100 centimeter van worden gemaakt.
In de oorspronkelijke gedoogverklaring staat ook dat schade aan de glasvezelkabel 'naar alle redelijkheid' vergoed wordt. Dit betekent dat er geen volledige schadevergoeding is en dat de grondeigenaar naar redelijkheid een stuk mee moet betalen. Daarom wordt geadviseerd om toe te voegen dat de grondeigenaar in het geval van schade aan de kabel niet aansprakelijk wordt gesteld. En om 'naar alle redelijkheid' te vervangen voor 'volledig'.
Negatieve consequenties
De angst bestaat dat de aanleg van de kabel en de uiteindelijke aanwezigheid daarvan negatieve consequenties kunnen hebben voor boeren. 'Wij vinden dat alternatieve tracés, waarbij agrarisch landbouwareaal wordt ontzien, in dit geval niet voldoende in kaart zijn gebracht', staat in de brief van LTO Noord.
'Het is tevens verontrustend dat in het huidige tracé niet duidelijk is wat de exacte locatie zal zijn van de betreffende kabel in landbouwpercelen.'
Meewerkvergoeding
LTO Noord en LTO Nederland zetten zich in voor een meewerkvergoeding voor de agrarische ondernemer, als deze meewerkt aan de aanleg van een glasvezelkabel. Hier wordt ieder jaar over onderhandeld. Maar deze onderhandelingen zijn in 2019 tot nog toe mislukt.
De aanlegger van deze Utrechtse glasvezelkabel is niet van plan om een vergoeding aan te bieden. Ook na het recente overleg bleek dat er geen ruimte is voor een dergelijke vergoeding.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki TX1410 tuinbouw - compact traktor
Gebruikt, € 5.500
-
onbekend stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Schudder Volto #558277
Gebruikt, € 5.000
-
Stiga - Park Pro 25 4WD
2013, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %