Verkeerde klimaatbraafheid van de overheid
In mijn vorige column op deze plek was ik nog lovend over de steun van het kabinet voor de duurzame aanpak van de glastuinbouw. Het kan verkeren, want hoe anders staan de zaken er nu voor.
Met de exorbitante verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE) van maar liefst 177 procent slaat de regering de plank finaal mis, waar het gaat om het realiseren van klimaatdoelstellingen en het creëren van draagvlak voor een klimaatneutrale glastuinbouw. Met onze door 1.500 handtekeningen massaal gesteunde petitie hebben we het politieke tij nog niet kunnen keren, maar Glastuinbouw Nederland blijft zich sterk maken om tariefschijf 3 van het belastingplan van tafel te krijgen.
Ook ondernemers in andere sectoren binnen LTO Nederland gaan de onrustbarende gevolgen van deze maatregel voelen. Dus organisaties, heb het lef om mee te doen. Want de impact voor bedrijven met een elektriciteitsverbruik vallend in de middenschijf (50.000 tot 10 miljoen kilowattuur) zal groot zijn: van sluiting tot faillissement, overschakeling van elektriciteit naar gebruik van aardgas, van verlaging van de CO2-emissie naar een hoge CO2-emissie. Het is een maatregel die op geen enkele wijze bijdraagt aan de realisatie van het Klimaatakkoord. Dat akkoord ga ik dus zo niet tekenen.
Twee elementen mogen niet onvermeld blijven. Allereerst de vraag aan de overheid hoe dergelijke maatregelen passen in de Europese context. Hoe zit het met het beoogde Europese 'level playing field' waar het gaat om klimaatrichtlijnen? In Duitsland wordt nog volop ingezet op het gebruik van aardgas.
De glastuinbouw in Nederland is bereid om in te zetten op een klimaatneutralere toekomst, maar de stijging van de ODE frustreert deze ontwikkelingen
De glastuinbouw in Nederland is in de kern bereid om in te zetten op een klimaatneutralere toekomst, maar genoemde stijging van de ODE frustreert deze ontwikkelingen. Geothermieprojecten lopen vertraging op, omdat ondernemers niet weten waar ze aan toe zijn als het gaat om duurzame, maar extreem dure elektriciteit.
Het is een verkeerde klimaatbraafheid die de overheid nu uitstraalt. De minister van EZK wil geld binnenhalen om de energietransitie mogelijk te maken, maar legt de rekening bij de verkeerde groep ondernemers neer. Dat noem ik het met de mond belijden van de klimaatdoelstellingen. Daar ga ik niet mee akkoord en daar blijft Glastuinbouw Nederland zich tegen verzetten, hopelijk niet als enige organisatie in de land- en tuinbouw.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (NT) #163810
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T162e Versu
Gebruikt, P.O.A.
-
Toro TIMECUTTER MX 4275-T
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %