Onzekerheid brexit blijft bij Britse verkiezingen
De onduidelijkheid rond de brexit blijft nu de Britten opnieuw naar de stembus gaan. De komst van een handelsakkoord tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk is ook nog hoogst onzeker. En juist zo'n akkoord is voor de Nederlandse land- en tuinbouw van groot belang.

De Europese Unie heeft het verzoek van het Verenigd Koninkrijk (VK) om uitstel ingewilligd. De nieuwe datum is 31 januari 2020. Als het Verenigd Koninkrijk het Terugtrekkingsakkoord voor die tijd weet te ratificeren, kan brexit ook op 1 december of 1 januari plaatsvinden. Vandaar de term 'flextension'.
Een harde no-dealbrexit is voorlopig vermeden, maar nog steeds mogelijk op 31 januari, of eind 2020, of zelfs eind 2022. Dat hangt af van de verkiezingen die op 12 december in het Verenigd Koninkrijk gaan plaatsvinden. De uitkomst bepaalt of de 'brexiteers' of de 'remainers' de dienst gaan uitmaken.
Geen garantie door verkiezingen
De verkiezingen geven geen garantie op een doorbraak in de impasse. De Brexit Party van Nigel Farage gaat stemmen afsnoepen van Boris Johnson. Labour heeft grote interne problemen en gaat stemmen verliezen aan de liberalen en groenen, die er juist een pro-Europees standpunt op na houden.
De kans bestaat dat op vrijdag 13 december niemand een meerderheid heeft in het parlement. In dat geval zal het veel tijd kosten om een nieuwe regering te vormen, waardoor de mogelijkheid van 1 januari niet wordt gehaald. Die kans is sowieso klein, want het Europees Parlement moet ook nog instemmen met het Terugtrekkingsakkoord en die komen daarvoor niet terug van kerstreces.
EU-onderhandelaar Michel Barnier sprak onlangs op een bijeenkomst van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) in Brussel. Hij gaf aan een partnerschap met de Britten te willen. Het Verenigd Koninkrijk wil vrijhandel zonder tarieven en quota, maar moet volgens Barnier ook kijken naar productiestandaarden (milieu), staatssteun en belastingen. De EU wil handel zonder tarieven, quota én dumping.
Ongehinderde handel
Dat is in het belang van Nederlandse boeren en tuinders. LTO wil een gelijk speelveld en ongehinderde handel tussen het VK en de EU. Hierbij wordt intensief samengewerkt met andere landbouworganisaties in Europa, waaronder de Britse landbouworganisatie National Farmers Union (NFU). De NFU wil ook 'frictionless trade' en geen verlaging van de kwaliteitsstandaarden.
Maar als het Verenigd Koninkrijk handelsakkoorden gaat sluiten met andere landen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, wordt dat ingewikkeld. De productiestandaarden in de VS wijken af van de Europese. Buiten Europa is er sowieso minder aandacht van kopers en consumenten voor milieu, klimaat en dierenwelzijn. Als de Britten de productiestandaarden afzwakken, wordt de afzet van Nederlandse producten in het Verenigd Koninkrijk moeilijker, want duurder. Op de langere termijn is dat geen goed vooruitzicht.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (WCH) #692291
Gebruikt, P.O.A.
-
Castle Garden XM140 HD
2020, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT 17160HT
2024, P.O.A.
-
Fella TS1401 zijafleg hark
2008, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %