Veel belangstelling voor onderwaterdrainage in Nigtevecht

Dat onderwaterdrainage in de belangstelling staan bij melkveehouders in het Groene Hart bleek woensdagmiddag in Nigtevecht tijdens een velddemonstratie met uitleg van diverse deskundigen.

Zo’n veertig boeren uit de regio’s Amstel, Gooi en Vecht en Rijnland zagen met eigen ogen hoe de drains in sneltreinvaart in de graszode werden getrokken bij maatschap Van der Laan. Sprekers van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en KTC Zegveld gaven een toelichting op deze techniek, de voordelen, voorwaarden en kosten.

Steeds meer wordt naar onderwaterdrainage gekeken als effectief middel tegen bodemdaling, eventueel uitgebreid met drukdrains, waarbij het waterpeil per pomp valt te regelen.

Opensnijden

De drainagebuizen werden in Nigtevecht op een diepte van 70 centimeter in de grond getrokken, met een tussenafstand van zes meter. Het opensnijden van de zode en het intrekken van de buis wordt in één werkgang uitgevoerd.

De uitvoerder, aannemersbedrijf Barth, is gespecialiseerd in onderwaterdrainage heeft hier speciale machines voor ontwikkeld om de drainagebuizen sleufloos in de grond te trekken. ‘We snijden de zode aan een kant open, zodat zo min mogelijk zuurstof het veen in komt en de wortels minimaal beschadigen’, legt Arjan van Drunen van Barth uit.

Stromen

Direct na het intrekken begonnen het water uit de drains de put in te stromen. Van Drunen: ‘Het is oktober, dus de slangen liggen nu in het grondwater.'

'’s Zomers staat het peil zo’n twintig centimeter hoger. Dan kan de boer water inlaten in de drains.’ Zo blijft het veen nat genoeg om de inklinking af te remmen.

Maatschappelijk probleem

‘Bodemdaling is een maatschappelijk probleem en onderwaterdrainage kan een effectieve maatregel zijn. Aanvankelijk was ons waterschap niet zo’n voorstander van deze techniek, maar we gaan het nu actiever stimuleren in ons beheergebied’, vertelt waterschapbestuurder en veehouder Arjan van Rijn van waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Het project bij Van der Laan is pas het tweede binnen dit waterschap. Van Rijn stelt dat er wel subsidie nodig is voor deze maatregel op boerenland. Onderwaterdrainage met drukdrains aanleggen kost circa 4.000 euro per hectare. ‘Dat is een grote investering om te doen als boer voor het maatschappelijk belang.’

Demonstratie

De demonstratie in Nigtevecht was georganiseerd door LTO Noord-afdeling Gooi, Vecht en Amstelstreek en het collectief Rijn, Vecht en Venen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer