Verimark krijgt tijdelijke vrijstelling

Het insectenbestrijdingsmiddel Verimark heeft voor de belichte substraatteelt van tomaten onder glas eind augustus een tijdelijke vrijstelling gekregen. Verimark wordt ingezet voor de bestrijding van de wittevlieg, de overbrenger van Tomato chlorosis virus (ToCV).

Verimark+krijgt+tijdelijke+vrijstelling
© Twan Wiermans

Het middel met de werkzame stof cyantraniliprole is uitsluitend toegelaten als insectenbestrijdingsmiddel door middel van een druppelbehandeling. De vrijstelling gaat vanaf 1 september in en duurt 120 dagen.

Sectorplan

Het gebruik van Verimark is onderdeel van een sectorplan, waarvoor Glastuinbouw Nederland samen met Plantum en GroentenFruit Huis, in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een hygiëneprotocol heeft opgesteld. Bij de opkweek draait het protocol om hygiëne in combinatie met chemische bestrijding van de wittevlieg. Dit moet resulteren in levering aan telers van schoon plantmateriaal dat vrij is van de wittevlieg en ToCV.

Ook houdt het protocol er rekening mee dat tomatenkwekers hun teelt meteen moeten kunnen opstarten met biologische bestrijding. Zowel kaswittevlieg als Bemisia worden aangepakt door de inzet van de roofwants Macrolophus pygmaeus, de sluipwesp Eretmocerus eremicus en insectenpathogene schimmels. Voor correctie is Verimark beschikbaar.

Alleen belichte teelt

De vrijstelling is mede tot stand gekomen dankzij Glastuinbouw Nederland. 'Goed nieuws', zegt Vincent van der Lans, voorzitter van de landelijke commissie Tomaat. 'Het is alleen jammer dat Verimark alleen weer een vrijstelling heeft voor de belichte tomatenteelt en niet voor de onbelichte teelt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer