NVWA springt op ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet de loep op de nieuwe generatie gewasbeschermings- en hulpmiddelen, die claimen groen te zijn. Deze vrij verkrijgbare producten kunnen mogelijk risico’s opleveren voor mens, dier en milieu, klinkt het waarschuwend.
De waakhond van het ministerie van LNV gaat vanaf komend najaar risicogericht inspecties uitvoeren naar de verkoop van middelen die verkocht worden als ‘groene producten’ maar niet als zodanig zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Dat kan risico’s opleveren voor mens, dier en milieu omdat de veiligheid niet is aangetoond, meldt de NVWA vanuit haar hoofdkantoor in Utrecht. De inspecties vinden plaats bij producenten en leveranciers van deze middelen.
Plantversterkers
Groene producten worden momenteel met verschillende claims en onder verschillende namen op de markt gebracht. Denk aan biostimulanten, plantversterkers, bodemverbeteraars, planten- en kruidenextracten, micro-organismen en middelen van natuurlijke oorsprong.
Middelen die worden verkocht voor de bescherming van planten tegen ziekten, plagen of onkruiden vallen in veel gevallen onder de definitie van een gewasbeschermingsmiddel, óók als dit niet wordt geclaimd.
Ctgb
Gewasbeschermingsmiddelen mogen echter alleen op de markt worden gebracht en gebruikt als ze door het Ctgb zijn beoordeeld en toegelaten. Naast de wetgeving voor gewasbeschermingsmiddelen gelden er ook regels voor zogenoemde RUB-middelen en basisstoffen.
Dit zijn gewasbeschermingsmiddelen en biociden die waren toegelaten op basis van de Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB-lijst). De NVWA gaat ook de verkoop van deze producten controleren.
RUB-aanmelding
Omdat de risico’s van RUB-middelen nooit zijn beoordeeld, voldoen deze producten niet aan de Europese regelgeving. De regeling is daarom al in 2017 ingetrokken.
De RUB-middelen moeten óf worden beoordeeld volgens de Europese regelgeving, óf van de markt verdwijnen, stellen de NVWA en het Ctgb. Tot februari 2018 konden belanghebbenden RUB-middelen bij het Ctgb aanmelden voor een reguliere toelating.
Voorlopig
Middelen die niet zijn aangemeld mochten tot 1 oktober 2018 worden verkocht en mogen tot 1 oktober 2019 worden gebruikt. RUB-middelen die wel zijn aangemeld en door het Ctgb zijn geplaatst op een speciale lijst, mogen voorlopig nog wel worden verkocht en gebruikt.
Basisstoffen zijn producten die worden verkocht voor een ander doel dan gewasbescherming, maar kunnen daarnaast wel nuttig zijn als gewasbeschermingsmiddel.
Alleen basisstoffen die zijn goedgekeurd door de Europese commissie mogen worden gebruikt voor beschermingsdoeleinden, maar mogen niet worden verkocht als gewasbeschermingsmiddel, stelt de NVWA tot slot.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Rumptstad RSP 2000
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH CS 110
2002, P.O.A.
-
Betongewicht frontgewicht 400, 600 800 1000 kg
Gebruikt, € 575
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %