Kuilgras niet gewild, goede snijmais wel
Op de ruwvoedermarkt is het rustig. Fouragehandelaren merken dat veehouders vooral achteroverleunen en weinig zaken doen. Of hier de komende weken verandering in komt, hangt vooral van het weer af.
Het, qua weer, extreme jaar 2018 ligt bij iedere veehouder nog vers in het geheugen. Door een maandenlange droogte stagneerde de groei van de gewassen.
Veel veehouders misten bij de grasoogst een of twee volledige sneden gras. Ook de oogst van snijmais was zowel kwantitatief als kwalitatief ver beneden gemiddeld.
Rampzalig groeiseizoen
Ondanks het rampzalig verlopen groeiseizoen voor wat betreft de ruwvoerteelt in 2018, lijkt op veel melkveebedrijven de schade uiteindelijk te zijn meegevallen. Dat is vooral te danken aan de ruime ruwvoerpositie waarvan bij de meeste veehouders sprake was.
Vooral van kuilgras was op de meeste bedrijven sprake van ruime reserves. Deze reserves zijn met het verstrijken van het afgelopen stalseizoen weliswaar sterk gekrompen, maar het aantal bedrijven met een groot ruwvoertekort bleef beperkt. Dit zorgt ervoor dat de handel in ruwvoer al maandenlang behoorlijk tam is. Dat geldt zeker voor kuilgras.
Niets te klagen
Groeiseizoen 2019 kwam vroeg op gang en in de meeste regio's valt over de grasgroei niet te klagen. Her en der was weliswaar al sprake van enige droogte, maar door de bank genomen hebben de meeste melkveehouders een prima eerste en, vaak ook al, tweede snede onder het zeil liggen.
Hoewel het de komende maanden met de grasgroei nog alle kanten op kan gaan, lijkt een extreme situatie zoals in 2018 dit jaar uitgesloten. Van vrees voor te krappe kuilgrasvoorraden lijkt momenteel geen sprake bij melkveehouders. Fouragehandelaren melden dat ze slechts incidenteel kuilgras verhandelen. Een droge zomer kan hier verandering in brengen.
Slechte maisoogst
Bij snijmais heeft de slechte oogst van 2018 meer gevolgen. Op diverse melkveebedrijven is de aanwezige voorraad te krap om de periode tot er mais van de nieuwe oogst is te overbruggen. Deze categorie melkveehouders oriënteert zich volop op mogelijkheden om snijmais bij te kopen.
De groep die dit ook daadwerkelijk doet is echter niet zo groot. Dit lijkt te maken te hebben met de niet-overdadige liquiditeitssituatie. Veel melkveehouders wachten daarom met de aankoop van snijmais tot het moment dat ze die echt nodig hebben.
De meeste interesse gaat uit naar snijmais van uitstekende kwaliteit (hoge VEM en zetmeelwaardes). Voor zulke mais, die maar beperkt beschikbaar is, betalen veehouders prijzen tot 70 euro per ton of iets daarboven.
Weinig belangstelling
Er is meer aanbod van kwalitatief mindere snijmais, met zetmeelgehaltes tussen de 270 en 280 gram per kilo droge stof. Voor zulke snijmais is er momenteel maar weinig belangstelling. Fouragehandelaren verwachten dat dit verandert als er signalen komen dat de oogst van de maisgewassen die nu op het land staan, gaat tegenvallen.
Die signalen zijn er nu niet. Na een wat matige start, beginnen veel maisgewassen zich prima te ontwikkelen. De groeiomstandigheden in de komende twee maanden zijn bepalend voor de nieuwe oogst. En ook voor de maishandel in de tweede helft van 2019.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6400 (LH) #134009
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki TU155F
Gebruikt, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Honda HF2417K4 HB
2018, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %