Gps-diefstal Zeeland is prio voor politie
Het hoge aantal diefstallen van gps-systemen bij boeren en loonbedrijven heeft de hoogste aandacht van de politie. Dat bleek uit een gesprek tussen bestuurders van de plaatselijke ZLTO-afdeling met de burgemeester en het politieteam van Zeeuws-Vlaanderen.
Bij zeker negen landbouwbedrijven, verspreid over de provincie Zeeland, zijn gps-systemen ontvreemd. Vooral in West-Zeeuws-Vlaanderen sloegen de inbrekers toe met diefstallen in Schoondijke, Oostburg, Aardenburg, IJzendijke en Westdorpe.
Ruim een week geleden was het raak bij een loonbedrijf in Zuidzande, waar in totaal elf gps-systemen werden ontvreemd. Vorig weekend was Tholen het doelwit, met inbraken bij bedrijven in Sint-Annaland en Poortvliet. Daarnaast zijn er meldingen van diefstal uit West-Brabant, onder meer in Kruisland en Woensdrecht.
Onrust
De onrust onder de boeren is groot, zo stelt Bert de Bruijckere, bestuurslid van ZLTO West Zeeuws Vlaanderen. 'Iedereen is doodsbenauwd', zegt de ZLTO-afdelingsbestuurder. 'Het is al een tijdje het gesprek van de dag hier. Bij een loonbedrijf waar in oktober 2018 gps-systemen zijn gestolen, is vorige week weer ingebroken. Er zijn al zo'n twintig gps-systemen gestolen, met een totale waarde van rond de vier ton.'
Samen met collega-afdelingsbestuurders en een vertegenwoordiger van Vervaet landbouwmachines, de plaatselijke dealer van John Deere, besprak De Bruijckere de kwestie met burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis en de politie.
'De politie en burgemeester zeggen dat er alles aan wordt gedaan om de daders te pakken. Het heeft de hoogste prioriteit en ze hebben ons uitgelegd wat ze allemaal doen. In het belang van het onderzoek mag ik daar niets over zeggen.'
Verdacht
Hoewel er nog geen arrestaties zijn verricht, meldt Vervaet landbouwmachines woensdag op Facebook dat er in de nacht van dinsdag op woensdag een bestuurder van een auto met een Tsjechisch kenteken staande is gehouden. Het navigatiesysteem van de auto stond vol met adressen van agrarische bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen. 'Dat zijn op zich natuurlijk geen strafbare feiten, maar het klopt van geen kant', reageert De Bruijckere.
De politie roept iedereen die iets verdachts ziet op dit te melden bij de politie. Het enige wat boeren volgens De Bruijckere kunnen doen is alle apparatuur achter slot en grendel zetten. 'Maar als ze echt willen, komen ze wel binnen. Bij een bedrijf hebben ze gewoon de ramen uit de schuur gehaald. Wat moet je er dan nog tegen doen?'
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Claas Volto 1050 T
Gebruikt, P.O.A.
-
Toro PROLINE H600
Nieuw, P.O.A.
-
Krone 1302-12T getrokken schudder
2006, P.O.A.
-
Cappon 2 schaar wentelploeg
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %